Elképesztő videó: itt a robotrovar, amely GPS nélkül tájékozódik

agrarszektor.hu
A francia Aix-Marseille Egyetemen olyan, kinézetében és viselkedésében is rovarokra emlékeztető robotot fejlesztettek, amelynek a tájékozódáshoz nincs szüksége a globális helymeghatározó rendszerre. Pontosan azokat az irányjelzőket és azt a navigációs technikát használja, ami a sivatagi hangyákat is segíti abban, hogy hazataláljanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AntBotnak (Hangyarobotnak) elkeresztelt eszköz hat lábán sétálva három körülményt figyel párhuzamosan, és ezekből határozza meg a megtett távolságot és az irányt - írja New Scientist-re hivatkozva az Index. Folyamatosan monitorozza a nap állását, és számításba veszi az idő múlásával helyet változtató nap változó irányát is. Emellett figyeli a földön látható tereptárgyakat (amelyeket a kísérletekben termőföldeket ábrázoló légi fotók hatalmas poszterei helyettesítettek), valamint számolja a saját lépéseit is.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A Science Robotics folyóiratban publikált tesztek során a robotnak számos kijelölt pontot kellett felkeresnie, majd a lehető legrövidebb útvonalon visszatérnie a kiindulópontra. Az esetek nagy részében ezt néhány centiméteres tévedéssel sikeresen végre is hajtotta. Számos sivatagi rovar ugyanezt a taktikát követi, a táplálékkeresés közben ugyanis össze-vissza csámborognak, viszont amint rátaláltak az eleségre, szinte tévedhetetlenül és nyílegyenesen a fészek felé veszik az irányt. 

Az Antbot azért még nem működik tökéletesen. A tesztek során meglehetősen gyorsan túlmelegedett a navigációs rendszere, így egy huzamban csak 14 méter tud haladni. Most dolgoznak a továbbfejlesztett verzión, amely tovább működhet, illetve egy meg nem nevezett francia autógyártóval együttműködve egy olyan navigációs rendszert fejlesztenek, amely a csillagok alapján képes tájékozódni, és így a GPS hasznos kisegítőrendszere lehet. Ugyanakkor, minthogy itt is az égből érkeznek a navigációt segítő jelek, meg kell oldani, hogy a rendszer működése ne legyen érzékeny a felhős égre és a napot takaró egyéb akadályokra, például a lombozatra.

A robotról az alábbi videó készült: 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?