Drónok: Tényleg alkalmasak permetezésre vagy kórtani problémák azonosítására?

agrarszektor.hu
Precíziós szakmérnökök és növényorvos hallgatók is ellátogattak az Agrofil-SZMI Kft. Precíziós Műhelyébe, ahol alkalmuk volt betekinteni az Agrofil precíziós valóságába. A résztvevők a drónok technológiai felhasználásáról vitáztak, és nem rejtették véka alá a kételyeiket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Manapság a precíziós gazdálkodás emlegetésével a túlzott marketingvihar miatt lassan asztaltársaságokat lehet feloszlatni. Így a szakma viszont a saját vesztébe rohan. A marketingzaj miatt a témára még nyitott szakemberek fejében is nyilvánvaló és kevésbé egyértelmű sületlenségek keverednek a valósággal. Ebben a légkörben találkoztak a szakemberek Püskin, ahol a csontig hatoló hideg ellenére parázs, de előremutató viták bontakoztak ki az "Agrofil Arénában"

A hallgatókat egy - a teljes precíziós eszköztárat felvonultató - kiállítással egybekötött konzultációra vártuk, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutattuk be. A résztvevők a legnagyobb érdeklődést a ma nagyon divatos dróntechnikák iránt mutatták, és a legszínvonalasabb beszélgetés is a drónokról bontakozott ki. A látszólag egyszerű, gyors és okos megoldásokat kínáló technológiáról - a szakemberek alapos vitájának eredményeként - kiderült, hogy szakmailag egyelőre mennyire megalapozatlan a használata. Ennek okai:

  • A jogszabályi háttér tisztázatlan a repüléssel és a permetezésekkel kapcsolatban is. A permeteződrónok speciális problémákra kínálnának megoldásokat, de jelenleg nincs olyan engedélyezett készítmény, amely drónnal kijuttatható lenne.
  • Kérdéses az alkalmazható alacsony lémennyiségek hatékonysága.
  • Ha ULV kijuttatásban gondolkodunk, kevés olyan engedélyezett eljárás van, amely valódi megoldást jelent.
  • Tisztázatlan, hogy a drónok légi vagy földi kijuttatási technológiának számítanak-e. Amennyiben földinek, akkor újabb kérdés, hogy 5 m/s megengedett szélsebességnél, illetve nagy haladási sebesség mellett, a maximum néhány l/ha dózis kijuttatásához szükséges cseppbontás esetén a hatóanyag eléri-e, illetve milyen arányban és állapotban éri el a célfelületet.
  • Óriási disszonancia, hogy Európa most száműzi a légi növényvédelmet, viszont elszabadítja helyette a "permeteződrón-poklot".
  • Hasonlítsuk össze egy "drónpilóta" felkészültségét egy növényvédelmi légi jármű vezetőjének felkészültségével! A különbség szavakkal nem leírható.
  • A felvételező drónok által rögzített információkat feldolgozó algoritmusok az ajánlott és/vagy elvárt célokhoz kialakulatlanok. Nincsenek kész megoldások arra, hogy még a tünetek megjelenése előtt, nagyon korán felismerve a betegséget, lokális kezelésekkel blokkolni lehessen a járvány kialakulását. Az nem is kérdés, hogy a drónokra épített elmélet - a kórokozók biológiájából adódóan - egyébként is csak néhány fertőző ágens esetében működhetne a gyakorlatban, de pillanatnyilag erre sincs a gyakorlat számára használható algoritmus. Ennek ellenére a "drónszakma" kész megoldásokat és nyilvánosan 40% termésnövekedést ígér a technológia alkalmazásával.

A rendezvényen jól érzékelhető volt az a vélemény, hogy a jelenlegi általános hozzáállás a precíziós technológiákhoz tönkreteszi a jövő precíziós szakembereinek esélyeit a normális, valós megoldásokon alapuló, szakmai munka végzésére. Ilyen és ehhez hasonló, felfokozott hangulatú beszélgetések alapozták meg a szakmai napot. Ezért érdemes volt Püskin lenni. A folytatás - szakavatott hazai és külföldi szakemberektől - az AgroField Akadémia Konferencián, Kecskeméten 2019. február 7-én várható, ahol olyan vizsgált és bemutatott eljárások megismerésére lesz lehetőség, melyek nemcsak a jövőben, hanem már a jelenben is működőképesek, s ami a legfontosabb, nem csak digitalizált körülmények között. Az agronómia mindenkié!

Lajos Mihály
Agrofil-SZMI Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?