Lebomló műanyagok: egekbe szökik a kukorica ára?

agrarszektor.hu
A kukorica iránti kereslet további növekedését, és így akár a terményárak emelkedését is okozhatja a biológiailag lebomló műanyagok elterjedése. Rohamosan fejlődő technológiáról van szó, amely a mezőgazdasági gépek gyártását is forradalmasíthatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vajon hány bőrt lehet még lehúzni a kukoricáról? Az emberi fogyasztásra, állati takarmányként és bioetanol-alapanyagként is használt terménynek a következő években nagy tempóban bővülhet a felhasználási köre a biológiailag lebomló műanyagok térhódításával. A kukorica e területen a kőolajjal - vagyis a hagyományos műanyagok alapanyagával - versenyzik, ám annál sokkal olcsóbb, és alacsonyabb költséggel előállítható. A végtermék pedig minimálisan terheli a környezetet, hiszen a nálunk is népszerű kukoricából készülő, úgynevezett PLA (politejsav) alapú műanyagok ipari komposztálóban, megfelelő hő- és nedvességviszonyok, illetve speciális baktériumtenyészetek alkalmazása mellett 2 hónap alatt lebomlanak, vagy teljes egészében újrahasznosíthatók.

Nálunk is megvannak a lehetőségek, de azért Magyarország várhatóan nem lesz PLA-nagyhatalom - véli Rajnai Norbert, a RÁK Antenna Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A komlói cég a közelmúltban indított egy 780 millió forintos (60%-ban uniós forrásból finanszírozott) kutatás-fejlesztési projektet a debreceni Plastic-Form Kft.-vel együttműködve, azzal a céllal, hogy az ipari felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő, biológiailag lebomló műanyagok feldolgozásához fejlesszenek ki technológiát. Hazánk 1,2 millió hektáros termőterülete, illetve az azon előállított, évi közel 9 millió tonna kukorica ugyanakkor túl kevés ahhoz, hogy meghatározó szereplővé váljunk a bioműanyagok piacán.

Rajnai Norberték is "kicsiben" gondolkodnak, és elsősorban arra törekednek, hogy a 2018 októberében záruló projekt révén másfél év múlva ipari felhasználásra (fröccsöntésre) alkalmas, magas minőségű alapanyag előállításának receptje legyen a kezükben. A know-how továbbadásával aztán maguk is hozzájárulhatnak a környezeti terhelés, például az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Nincs más út, a jövőben rohamosan nőni fog az igény a kisebb környezetterhelésű termékekre - mondja az ügyvezető igazgató. A PLA-fröccsöntési gyártástechnológia egyébként nem számít olcsóbb vagy egyszerűbb előállítási módnak, viszont sokkal zöldebb minden korábbinál.

A kukoricán kívül egy sor más növényből (dió, cukornád stb.) is készülhet bioműanyag, de számunkra a kukorica a legkönnyebben és legnagyobb mennyiségben elérhető. Ráadásul kiváló minőségű PLA-alapanyag állítható elő belőle, amelyből megfelelően hő-, fény- és ütésálló, kevésbé törékeny, habosítható, festhető műanyag készíthető. Magyarországi gyár felállítását egyelőre senki sem tervezi, a hírek szerint a közelünkben Oroszországban építenek olyan üzemet, ahol majd PLA-val dolgoznak. Amerikában, Kínában, a Távol-Keleten a technológia sokkal elterjedtebb, a Ford Motor Company például már az 1940-es években használt szójaalapú műanyagokat a személyautóiban.

A bioműanyagok előreláthatólag nemcsak az alapanyagul szolgáló növények iránti keresletet élénkíthetik, de az ipart - és azon belül a mezőgépgyártást - is forradalmasíthatják. Felhasználási körük szinte végtelen, hiszen a bálacsomagoló fóliáktól a szigetelőanyagokon át az elektronikai alkatrészekig terjed a paletta.

A Case IH, a John Deere és a New Holland a traktorok és kombájnok burkolatait egyre nagyobb mennyiségben hőre keményedő, szója alapú gyantából készíti. Ezek nemcsak olcsóbb, könnyebben előállítható és környezetkímélő elemek, de tartósak, jól formálhatók és könnyűek is, egy arató-cséplőgépnél például 180-200 kg-os súlycsökkentés érhető el általuk. A mezőgépipar tehát forradalom előtt áll, de a bioműanyagokkal hamarosan a lakásunkban is találkozhatunk. Iparági becslések szerint 4-5 éven belül kilencszeresére nő majd az otthon használatos 3D nyomtatók száma, amelyek szintén PLA-alapanyaggal dolgoznak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06