Így turbózzák fel a talajt a profik: ez tényleg működhet

Így turbózzák fel a talajt a profik: ez tényleg működhet

agrarszektor.hu
A talajoltó baktérium készítmények számtalan hasznos tulajdonságáról beszélhetünk. A baktériumok segítik a növények vegetatív növekedését, illetve felvehető tápanyagokat biztosítanak (N, P, K, Zn stb.) részükre. Sziderofor, gombagátló anyagok termelésével védelmet nyújtanak pl. a patogén gombák ellen. Szárazság esetén fokozni tudják a növényi aszálytűrést, nyálkaanyagok termelésével javítják a talajszerkezetet, jobbá teszik annak vízháztartását. A növényi hormonháztartás szabályozásával segítik a növényeket a környezeti stresszekkel szemben, mint amilyen az aszály, a fagykár, a vízborítottság stb.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Mindezen pozitív tulajdonságokat a hazai mezőgazdasági termelők egyre nagyobb része tapasztalja, mivel - az AÖP támogatás hatására is - egyre növekvő számban használnak oltóanyagokat. A tudomány, számtalan ellenőrzött kísérlet, illetve a termelői nagyüzemi eredmények igazolták már a talajoltó baktériumok és más mikrobák (pl. mikorrhiza gombák, algák) hasznos tulajdonságait. Sokszor nem egyszerű feladat a talajoltást vagy a növényi maradványok szakszerű lebontását a technológiába illeszteni, a megfelelő mikrobiológiai készítményt kiválasztani. Ebben segít a gazdáknak a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen szempontok alapján válasszunk talajoltó készítményt?

Az elsődleges feladat, hogy a termelő tisztázza magában az elérendő célt. A talajoltó lehet termésnövelő - tápanyag szolgáltató (ezen belül általános felhasználású vagy növény specifikus), talajszerkezet és vízháztartás javító (ezen termékek termelésnövelő hatása is jelentős), szárbontó - tápanyag feltáró, vagy biokontroll hatású. A piacon levő, a talajoltás kutatásba jelentős energiákat fektető cégek az egyes feladatokat külön-külön termékek fejlesztésével oldják meg. Amennyiben ismert, hogy milyen célra szeretnénk használni a terméket, akkor választani kell a különféle cégek hasonló termékeiből. A döntésnél érdemes előtérbe helyezni a hazai fejlesztésű termékeket, mert a kárpát-medencei törzsek jobban alkalmazkodnak a magyar talajokhoz. A kiválasztásnál szempont lehet, hogy a több törzsből álló termékek általában jobban működnek, mint az egy törzses termékek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a nagyon sok, akár több száz törzsből álló készítmények esetében lehetetlen a pontos összetételt megállapítani. A korszerű, nagy hatékonyságú talajoltó termékek ára a sok éves tapasztalatok alapján már éven belül sokszorosan megtérülhet a terméstöbblet, vagy az egyéb input anyagok mennyiségének csökkenése által. A leginkább megfelelő termék kiválasztása nem könnyű, de évek során megtanulható a helyes gyakorlat. A magyar talajoltó készítményeket forgalmazó cégek többsége, köszönhetően a fejlett hazai gyógyszeripari kutatásoknak is, világszínvonalú termékeket forgalmaznak. Azok a mezőgazdasági termelők, akik a jövőben baktérium készítményeket használnak, megtapasztalhatják a talajoltók előnyeit, egyúttal a fenntartható fejlődés útját járják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?