Milliárdos beruházás a Homokhátságon: így védenék meg az aszálytól a területet

Milliárdos beruházás a Homokhátságon: így védenék meg az aszálytól a területet

MTI
A Homokhátság vízpótlását segítő beruházás, a vajdasági Magyarkanizsa szennyvíztisztító-telepének korszerűsítése, valamint egy mobil árvízvédelmi fal beszerzése valósult meg egy magyar-szerb projekt keretében, amelyet csaknem 6 millió euróval (2,16 milliárd forint) támogatott az Európai Unió - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fejlesztések költségeiből 628 ezer eurót a magyar állam támogatása fedezett, 418 ezer euró pedig a magyarkanizsai önkormányzat, illetve a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkárság által biztosított önerő volt. A közlemény szerint a globális éghajlatváltozás fokozza a vízhiányos és vízben bővelkedő időszakok gyakoriságát, ami a magyar-szerb határ mindkét oldalán érezteti hatását, jelentős mértékben lecsökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége.

A határ magyar oldalán 4,2 millió euróból megvalósuló beruházás a klímaváltozással sújtott dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálja. Ennek érdekében 32 távérzékelő állomásból álló aszálymonitoring-hálózat épült ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megye területén. Az állomásokat léghőmérsékletet és légnedvességet mérő szenzorral, talajnedvesség mérőkkel, valamint csapadékmérő műszerrel szerelték föl. Üzembe helyeztek két digitális ultrahangos áramlásmérőt is, amelyek nagy pontosságú vízhozammérést tesznek lehetővé a szivattyútelepek nyomóvezetékein. Az összegyűjtött adatok online hozzáférhetőek.

A projekt részeként 5,2 kilométerrel bővítették a Tiszát a Homokhátsággal összekötő, az első 18,8 kilométeres szakaszon már működőképes vízpótlási útvonalat. 531 méteren földalatti nyomócsövet építettek ki, a Domaszéki-főcsatornán három közbenső esésnövelő szivattyútelepet alakítottak ki, melyek feladata a tiszai öntözővíz továbbjuttatása a homokhátság magasabban fekvő területei felé. Ennek érdekében megemelték a főcsatorna két partján húzódó töltéseket és zsilipeket építettek.

A vajdasági oldalon növelték a magyarkanizsai szennyvíztisztító-telep kapacitását és tisztítási hatásfokát. Ezzel javul a Tisza vízminősége, a településen a talajvíz szintje, és csökken a környezeti terhelés.

A tartományi vízgazdálkodási titkárság a projekt részeként beszerzett egy gyorsan telepíthető 2500 méter hosszú tömlős mobil árvízvédelmi falat, amely hatékony eszközt jelent az árvízi védekezés során. Ennek használatára kiképezték a magyarországi és vajdasági árvízvédelmi szakembereket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?