Magyar siker: megújultak a talajok vízgazdálkodási tulajdonságait becslő módszerek

Magyar siker: megújultak a talajok vízgazdálkodási tulajdonságait becslő módszerek

agrarszektor.hu
Az ELKH ATK Talajtani Intézetének vezetésével megújították a talajok vízgazdálkodási tulajdonságait becslő módszereket. A könnyen mérhető vagy már ismert talajtulajdonságokból becslési függvények segítségével számított, a talaj vízgazdálkodási tulajdonságaival kapcsolatos adatok alapvető információt nyújtanak a klímatudatos és vízmegőrző területhasználat tervezéséhez, valamint a környezeti modellezéshez - derült ki az ELKH közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új európai becslőalgoritmusok készültek a talaj vízgazdálkodási tulajdonságainak kiszámítására. A megújításra az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (ATK TAKI) vezetésével, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpont (EC JRC) és a Hohenheimi Egyetem (University of Hohenheim) közreműködésével került sor.  A kutatást Szabó Brigitta tudományos főmunkatárs vezette, az eredményeket a földtudományok és modellezés terén magasan jegyzett Geoscientific Model Development folyóiratban publikálták.

A talaj vízgazdálkodási tulajdonságai több talajfunkciót is befolyásolnak, ismeretük nélkülözhetetlen a termésszimulációs és hidrológiai modellezéshez, így közvetve segítik a szélsőséges időjárási helyzetekhez alkalmazkodó földhasználat és vízgazdálkodás tervezését. A szimulációs vizsgálatokhoz szükséges talajhidrológiai adatok a legtöbb esetben nem érhetők el, vagy költséges a meghatározásuk. Lehetőség van azonban azok közvetett kiszámítására egyszerűbben mérhető talajtulajdonságokból vagy talajtérképi információkból. A közvetett módszerek függvényekkel írják le a talajhidrológiai paraméterek és a könnyen hozzáférhető talajtulajdonságok - például a talajok agyag-, iszap- és homoktartalma, szervesszén-tartalma, térfogattömege - közötti kapcsolatot.

A talaj vízháztartását meghatározó tulajdonságok egyike a talaj víztartó képessége, mely lehetővé teszi, hogy a talajba szivárgó víz akár hosszabb ideig is raktározódjon a talajban. Emellett fontos, hogy a víz milyen irányban és sebességgel mozog a talajban, amelynek jellemzésére legtöbbször a hidraulikus és kapilláris vezetőképességet használjuk. Az európai becslőalgoritmusokat a talaj víztartó képességének kitüntetett értékei - maximális vízkapacitás, szabadföldi vízkapacitás, holtvíztartalom, hasznosítható víz -, a hidraulikus vezetőképesség, valamint a víztartó és kapilláris vízvezető képességet a teljes tenziótartományban leíró, leggyakrabban használt függvény paramétereinek számításához újították meg az európai talajhidrológiai adatbázis alapján (EU-HYDI). Az új módszerek előnye, hogy információt nyújtanak a becsült talajhidrológiai tulajdonságok bizonytalanságáról, jelentősen pontosabbak a korábbi európai adatbázison kidolgozott eljárásnál, és többféle bemeneti információt vesznek figyelembe, ezáltal rugalmasabban alkalmazhatók a rendelkezésre álló adatokra. A vizsgálatokat az ELKH Cloud infrastruktúra-felhőben végezték.

A becslőalgoritmusokat felhasználóbarát, magyar és angol nyelven is elérhető webalkalmazásba, és nyílt forráskódú R-csomagba építették be. Emellett elérhetőek a becslések kidolgozásához használt scriptek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03