Óriási pofont kapott a mezőgazdaság egy kutatócsoporttól: döbbenetes kijelentést tettek

Óriási pofont kapott a mezőgazdaság egy kutatócsoporttól: döbbenetes kijelentést tettek

MTI
Növeli a Föld felmelegedését előidéző károsanyag-kibocsátást a nagy földterületek bevonása a mezőgazdaságba - figyelmeztettek kutatók, akik szerint meg kell találni az egyensúlyt a világ élelmezése és a bolygó megmentése között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói vezette tudóscsoport Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában és Kelet-Európában 37 millió hektárt felölelő, mintegy 1500 nagy földterület átalakítását elemezve kimutatták, hogy a földek megtisztítása mezőgazdasági termelés céljára mintegy 2,3 gigatonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezhetett.
Ezt a kibocsátást 0,8 gigatonnára lehetett volna csökkenteni, ha szabályozással vagy az erdők védelmével korlátozták volna az átalakítást - írták a kutatók a Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Irreális azt mondani, hogy nem szabad több területet átalakítani, mivel nő a világ lakossága. De minimalizálni kell a kibocsátást, miközben a mezőgazdaságot fejlesztjük

 - mondta Chuan Liao professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Az élelmiszerárak megugrása 2007-ben a földek iránti nagy keresletet idézett elő globálisan az élelmiszerellátás biztonságának növelése érdekében, a gazdagabb országok és a multinacionális cégek gyorsan vásároltak fel földeket a szegényebb országokban. Világszerte egyre kevesebb kézben - főként nagy cégeknél és befektetőknél - összpontosulnak a földterületek: a gazdaságok egy százalékát adó legnagyobb farmok a föld mezőgazdasági területeinek több mint 70 százalékán működnek egy 2020-as tanulmány szerint.

A környezetvédelmi irányelvek érvényre juttatása nem csökkenti azt a földterületet, amelyet mezőgazdasági fejlesztésre lehet használni - hangsúlyozta Liao a Thomson Reuters Foundation tudósítójának. Egyensúlyt kell találni a két szükséglet között: lehetővé kell tenni a mezőgazdasági fejlesztést a földeken alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási értékekkel és az elhagyott mezőgazdasági területek újraélesztésével - tette hozzá.

Az ENSZ adatai szerint 2019-ben a teljes szén-dioxid-kibocsátás rekordmértékű volt, elérte az 59,1 gigatonnát. A mezőgazdaság és az erdőirtás globálisan az üvegházhatású gázkibocsátás mintegy egynegyedéért felelős, ez nagyobb arány, mint a közlekedési szektoré.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?