Rémisztő számok: 170 köbméter szemetet szedtek össze 3 hektárnyi erdőből a Pilisben

Rémisztő számok: 170 köbméter szemetet szedtek össze 3 hektárnyi erdőből a Pilisben

agrarszektor.hu
Az erdőjárók azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha mindenki hazaviszi magával a természetjárás közben keletkezett szemetét, a legapróbb, jelentéktelennek tűnő hulladékot is beleértve - hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára, az erdei életközösség megóvására Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a "Tisztítsuk meg az Országot" program pilot projektjének záró eseményén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország Kormánya forrást biztosít ahhoz, hogy az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve megtisztítsa az állami erdőgazdaságok erdőterületeit és a nemzeti park igazgatóságok területeit az illegálisan lerakott hulladéktól. A program pilot projektje sikeresen lezárult, melynek részét képezte a Pilisi Parkerdő több, mint 3 hektáros erdőfoltja, ahol az erdőgazdaság munkatársai, közfoglalkoztatottakkal karöltve egy hét alatt 170 köbméter illegális hulladéktól tisztították meg a területet.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az állami erdőgazdaságok felmérték a főként erdők szélén található illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, ami megközelítette a 50 ezer köbmétert. Az összegyűjtésnek, elszállításnak és az elhelyezésnek a költsége meghaladja a 1,5 milliárd forintot. Mint ismertette a legtöbb illegálisan lerakott szemét - közel 13 ezer köbméter - a főváros környéki parkerdőkben található, ezért az ország hulladékmentesítésben kiemelkedő a Pilisi Parkerdő erdészeinek munkája.

Szentpéteri Sándor hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy tiszta országban élhessünk két eszköz lehet a segítségünkre: a szemléletformálás, és a megelőzés. Utóbbi célt szolgálja például a "Hulladék Radar" nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is. Az erdők és nemzeti parkok megtisztítása szervesen kapcsolódik az agrártárca Országfásítási Programjához, amellyel nemcsak az erdőterület növelését céloztuk meg, hanem a minőségi erdők fenntartását is. Az emberi terhelés csökkentése, a hulladék elszállítása jelentősen hozzájárul az egészséges erdők fenntartásához, nagymértékben javítja az ország környezeti állapotát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06