Égig érő növények: ilyen lesz a jövő növénytermesztése

agrarszektor.hu
2,23 milliárd dolláros összbevételt termelt 2018-ban a globális vertikális gazdálkodási piac, amely, 24,6%-os átlagos éves növekedési ütemmel számolva 2026-ban elérheti a 12,77 milliárd dolláros összbevételt is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Allied Market Research jelentése szerint a függőleges terek és a ráfordított energia optimális kihasználása, az ellenőrzés és a betakarítás egyszerűsége és a hagyományos módszerekkel megművelhető földek fogyása mind-mind olyan faktor, ami ösztönzőleg hat a vertikális gazdálkodási ágazat növekedésére. A jelentés szerint a nagymértékű beruházások és a fejlesztés alatt álló más technológiák visszafoghatják ezt a növekedést, ugyanakkor a városi népesség növekedése és az organikus élelmiszerek iránti, robbanásszerűen megnövekedett igényet új lehetőségeket teremtenek az ágazatban.

Szerkezet szerint nézve 2018-ban az épületalapú vertikális gazdálkodási szegmensnek volt a legnagyobb piaci részesedése az ágazatban, a teljes piac mintegy 60%-át ez adta, és az előrejelzések szerint a következő években is meg fogja őrizni a dominanciáját, köszönhetően a városi népesség ugrásszerű növekedésének, a megművelhető földek hiányának és az újszerű élelmiszertermelési eljárások meghonosodásának. Ennek ellenére a legnagyobb növekedést alighanem a konténeralapú vertigális gazdálkodás fogja elérni, amely 2019-től 2026-ig a 28,1%-os átlagos éves növekedési ütemet is hozhatja, mert a hagyományos mezőgazdasági munkálatokhoz képest jóval gyorsabban és olcsóbban lesz végezhető.

A növénytermelési mechanizmus szempontjából 2018-ban a hidroponikus és akvapóniás termelési szegmensek közösen a vertikális gazdálkodási piac 75%-át tették ki, és az előrejelzési időszakban is meg fogják őrizni ezt a vezető pozíciójukat, bár a következő években az aeroponiás termelési szegmens fog a legnagyobb ütemben nőni, évente átlagosan 25,6%-kal, köszönhetően annak, hogy kevesebb hulladékot termel, és a másik kettőnél kisebb munka- és vízigénnyel rendelkezik.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Területre lebontva 2018-ban az ázsiai és csendes-óceáni térség, valamint Észak-Amerika volt a vertikális gazdálkodás két legnagyobb centruma, amelyek közösen a piaci részesedés 75%-át mondhatták magukénak, és a következő években is meg fogják őrizni vezető pozíciójukat. Az előrejelzések szerint a vertikális gazdálkodásnak mégis Európában lesz a legnagyobb a növekedése, 2019 és 2026 között évi 26%-os átlagos növekedési ütemmel lehet majd számolni, ugyanis attól lehet tartani, hogy bizonyos régiókban kevesebb víz fog az emberek rendelkezésére állni, és a vertikális gazdálkodás a hagyományos földműveléshez képest 90%-kal kevesebb vizet igényel.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02