Mínusz 40 fok az USA-ban - Bezár a Cargill, megfagynak a borjak, nem indul a traktor (+videó)

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államok Középnyugat vidékén extrém hideg időjárásban van része a farmereknek. A sarkvidékről beáramló jeges levegő a legnagyobb mezőgazdasági vállalatokat is átmeneti telephelybezárásra kényszerítette. Az ADM-től kezdve a Cargillig mindenki hátraarcot fújt. A gazdák küzdenek a vízvezetékek fagyásmentesítésével, az állatok megóvásával, a traktor indításával. Még nincs vége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bezárnak a nagy cégek telephelyei

A Középnyugat egyes államaiban most is mínusz 40 fokos hideget mérnek. A Cargill, amelyik a viklág legnagyobb gabonaforgalmazói közé tatozik, már bezárta néhány telephelyét az extrém hideg időjárás miatt - közölte a cég kommunikációs vezetője, April Nelson e hét szerdán. Az egyik legnagyobb kukorica-feldolgozóként is ismert vállalat, az ADM (Archer-Daniels-Midland) a sarkvidéki időjárás okán bezárta néhány gabonasilóiját és megváltoztatott béhány szállítási útvonalat a térségben - adta hírül Jackie Anderson, az ADM helyi sajtósa

A húsipari óriás, a Tyson Foods is meghátrálásra kényszerült az időjárással szemben: hat üzemét zárta be átmentileg a melegedésre várva. Az ok: a hideg már a dolgozók épségét veszélyezette. A Hormel pedig Austin és Minnesota térségében csukta be a vágóhídjait. A szintén hústermelésben érdekelt Smithfield Foods közleményben tudatta, hogy külön óvintézkedéseket tett a doklgozók és az állatok védelme érdekében.

Küzdelem a farmokon

Amerikában a médiában arról számolnak be, hogy a farmerek idejük nagy részét a befagyott itatórendszer felmelegítésével töltik. Az itteni istállók nem mindegyike alkalmas a teljes állomány befogadására, sokszor csak a borjak és a fiatal állatok kapják meg a védettebb helyet, míg a tenyészállatok a fagyban álldogálnak. A farmerek az istállók körbebálázásával védik a jószágot. A sertésólakban folyamatosan működik a kiegészítő fűtés, elsősorban a vízvezetékek fagyásmentesen tartása miatt.

Most hétvégén azonban itt is melegedés kezdődik. A gabonatermsztők attól félnek, hogy a felszíni olvadást követően újrafagyhat a hó és kemény páncélt képezhet a búza felett, így a termény megfullad. Noha az amerikai gazdák hozzászoktak az extrém hidegekhez, ez a történelmi hőmérsékleti mélypont őket is próbára teszi. Még a traktorok és rakodók sem indulnak úgy, ahogy kellene. A dízel sem szereti a mínusz 40 fokot.

Mélg nincs vége

Csütörötökön mérték a leghidegebbet Minnesota államban, mínusz 47 fokot. A hétvégén érkező melegebb léghullámok azonban nem sokáig tartózkodnak Középnyugaton. A jövő hét második felére újabb lehűlést jeleznek a meteorológusok. Ez az újabb hideg leginkább a búzavetéseket veszélyezteti Nebraskától Ohioig. Egyre nehezebb az állatok bőséges etetése is, hiszen most jóval több fűtőanyagiot igényelnek. A kifejlett, dúsabb szőrzetű jószágok birják a hideget, de a növendékek közül sokan már nem érik meg a tavaszt.

Alábbi tudósításban egy holstein-tenyésztő meséli a nehézségeket. 0.17-től érdemes belepillantani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?