Már csak egy hétig köthető felesbérleti és részesművelési szerződés!

agrarszektor.hu
Az Országgyűlés 2018. december 12-i, meglehetősen zajosra sikeredett ülésnapján jelentősen módosította a földforgalmi szabályozásról szóló törvényeket. Ezek a módosítások 2019. január 11-én lépnek hatályba. Közülük a földhasználatra vonatkozó jogosultságokat leginkább érintő változás a felesbérleti és részesművelési szerződések kivezetése. Annak érdekében, nehogy úgy járjon a törvényhozás, mint a haszonélvezeti jogot biztosító szerződések "hirtelen likvidálásával" - amely miatt uniós kötelezettségszegési eljárás is indult -, most lassú átmenet biztosításával intünk búcsút ezeknek a megállapodásoknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A felesbérletnek és részesművelésnek a haszonbérlettel szemben nagy előnye volt, hogy nem kellett 15 napra kifüggeszteni az önkormányzati hivatal faliújságjára, így attól sem kellett tartani, hogy egy, a földforgalmi törvény szerint előbbre sorolt előhaszonbérletre jogosult gazdálkodó elfogadó jognyilatkozat leadásával "beelőzi" a szerződés szerinti földhasználót. A földtulajdonosok körében is gyakran felmerül kérdésként: "de hol marad a bizalom?" Egy elfogadó jognyilatkozat ugyanis nem pótolja azt a tulajdonosi igényt, hogy jó kezekben szeretné tartani a saját földjét.

A jogalkotó ezzel szemben úgy gondolta, hogy a tulajdonost - ha nem gazdálkodó - kizárólag a haszonbérleti díj nagysága érdekli, az pedig érdektelen, hogy ezt az összeget kitől kapja meg. A gyakorlat azonban alaposan rácáfolt erre, mivel szinte teljesen eltűntek az újonnan kötött haszonbérleti szerződések a forgalomból. Volt ugyan egy adójogi rizikó a megszűnő szerződéstípusokban, hiszen a bérleti díjat kizárólag terményben, mégpedig az adott földön adott évben termett hozam egy részéből kellett kifizetni, amivel a földtulajdonosok többsége nem tudott volna mit kezdeni, de "kreatív kiegészítő megállapodással" ezt is el lehetett intézni. Túl kis tételek voltak ezek ahhoz, hogy a NAV "hadjáratot indítson" ellenük.


Ezek a szerződések tehát - néhány indokolt kivételtől eltekintve - tömegesen haszonbérleti szerződéseket lepleztek, ami súlyosabb indok volt a jogalkotó számára a bizalom elvénél. Azoknak a háztáji állattartó földtulajdonosoknak, akinek tényleg csak a takarmány kellett, vagy részesművelés keretében egyes munkaműveleteket engedtek át másnak, de maguk is közreműködtek a termelésben, most más szerződéses konstrukció után kell nézniük, például termeltetési szerződést kell a jövőben kötniük, vagy olyan haszonbérleti szerződést, amelyben előre rögzített terménymennyiséggel fizet a bérlő. Nézzük sorra az átmeneti szabályokat lépésről lépésre!

2019. január 11-től új felesbérleti és részesművelési szerződés már nem köthető.

A legkésőbb 2019. január 10-i dátummal ellátott és aláírt szerződéseket azonban még 8 napon belül, azaz 2019. január 17-ig a földhasználati jogosultságot szerző fél benyújthatja az illetékes járási hivatalhoz hatósági jóváhagyás céljából. A jóváhagyott szerződéseket a földhasználat tényleges megkezdésétől számított 30 napon belül be kell jelenteni a földhasználati nyilvántartásba. Ez amiatt lényeges, mert a törvénymódosítás külön kimondja, hogy az e határidőn túl bejelentett felesbérleti vagy részesművelési földhasználat bejegyzését az ingatlanügyi hatóság visszautasítja.

A jelenleg fennálló felesbérleti és részesművelési szerződéseket szerződésmódosítás révén 2019. január 11-től meghosszabbítani sem lehet. (Az erre vonatkozó benyújtási határidő szintén 2019. január 17-én jár le.) Hiába kötöttek tehát a felek csak 5 vagy 10 éves szerződést, amit elvileg ugyanúgy 20 évre hosszabbíthattak volna hatósági jóváhagyással, mint a haszonbérletet, erre sem lesz a jövőben lehetőség. Ha pedig 2028. december 31-én még mindig hatályban volna felesbérleti vagy részesművelési szerződés, azok ezen napon, vagyis 10 év múlva a törvény erejénél fogva szűnnek meg. Ebből következően a "last minute"szerkesztett felesbérleti és részesművelési szerződéseket nem érdemes ennél hosszabb időre kötni.

Az új szabályozás emellett módosítja az előhaszonbérleti jogosultakra vonatkozó sorrendet is. Változatlanul fennmarad a lehetőség, hogy a volt felesbérlő és részesművelő - a haszonbérlőhöz hasonlóan - legalább 3 éves használat esetén elfogadó jognyilatkozatot tehessen, ha a földrészletre új haszonbérleti szerződést kötnek. A "ranghely", azaz a földhasználati jog elnyerésének sorrendje azonban számukra kedvezően módosul 2019. január 11-től, ugyanis

holtversenyben az első helyre kerülnek a helybeli állattartó telep üzemeltetőjével, az ökológiai gazdálkodókkal, az eredetvédett, valamint kertészeti terméket és szaporítóanyagot előállító termelőkkel.

(A korábbi szabályozás szerint csak másodikak voltak.) Ez pedig megnöveli a haszonbérbeadó alkupozícióját is, hiszen több azonos ranghelyen lévő jogosult közül a tulajdonos választhatja ki a nyertes földhasználót.

Orlovits Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58