Aki nagyon akarja, most is megveheti az állami földeket

agrarszektor.hu
Egyetlen földterületet sem hirdet meg az idén értékesítésre 3 hektár alatt a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozó Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Az eladások mégis folytatódnak, mert a "Földet a gazdáknak!" programban tavaly csak az állami földárverések zárultak le, a 3 hektár alatti területek értékesítése nem. A tárca most visszatér a korábbi gyakorlathoz, ami azt jelenti, hogy a vételi szándékkal jelentkezők 3 hektár alatt ajánlatot tehetnek bizonyos földekre, ha egyébként jogosultak a földvásárlásra. A nemzeti földalapban ma meglévő, több mint 65 ezer hektárnyi ilyen terület fele viszont természetvédelmi és egyéb okokból nem értékesíthető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A "Földet a gazdáknak!" programmal kapcsolatos tavaly év végi kormánydöntések alapján 2017-ben az NFA nem hirdet meg értékesítésre 3 hektár alatti méretű állami földeket - közölte az agrárszektor.hu-val az Földművelésügyi Minisztérium. Ugyanakkor az ilyen típusú, forgalomképes ingatlanokra bármely jogosult vételi ajánlatot tehet, hasonlóan az elmúlt évek gyakorlatához.

Jogértelmezési problémák

A közelmúltban ugyanakkor még azzal kapcsolatban is aggályok merültek fel, hogy törvényesen létezik-e egyáltalán az NFA, illetve a "Földet a gazdáknak" program, és ha igen, pontosan mi a funkciójuk. A Pesti Központi Kerületi Bíróság előbb ugyanis egy perben az állapította meg, hogy tavaly november 5-ével megszűnt az NFA, mivel központi szervezete beolvadt a Földművelésügyi Minisztériumba. A jelzett dátum úgy jött ki, hogy az Országgyűlés a "Földet a gazdáknak" programról tavaly törvényt alkotott, amellyel lezárta a még 2015-ben indított állami földárveréseket. Mivel pedig ez a törvény november 4-én lépett hatályba, így (a bíróság érvelése szerint) november 5-ét kell tekinteni annak a napnak, amikor az NFA központi szerve az FM-be olvadva megszűnt.

Az agrártárca szerint viszont a bíróság tévesen értelmezte a jogszabályokat, így sem az NFA, sem a "Földet a gazdáknak" program nem szűnt meg. Az FM azzal támasztja alá érvelését, hogy - bár az állami földek nyilvános árverései és hirdetéses eladásai tavaly valóban befejeződtek - a "Földet a gazdáknak" program ettől még teljesen nem zárult le. Továbbra is folyik ugyanis azoknak az állami területeknek az eladása, amelyek térmértéke nem éri el a 3 hektárt. Az idén viszont ilyen tranzakciókra csak akkor kerül sor, ha az arra jogosultak írásos vételi ajánlattal jelentkeznek. E lehetőséggel azok a természetes személyeket élhetnek, akik megfelelnek a földforgalmi törvény tulajdonszerzési feltételeinek, vagyis földművesnek minősülnek. Az NFA az ügyfél kérése alapján és költségviselése mellett forgalmi értékbecslést készíttet, és az abban szereplő áron értékesíti a földet a földforgalmi törvény szabályai szerint.

Két dátum is van

Az NFA jogi helyzete miatt kialakult vitában a Fővárosi Törvényszék arra az álláspontra jutott, hogy jogalkotási hiba történt, mivel a hatályos jogszabályok alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet központi szervének két megszűnési időpontja is megállapítható. Az egyik időpont a "Földet a gazdáknak" programról szóló múlt évi törvény és egy szintén tavalyi kormányhatározat szerint 2016. november 5-e, amikor az állami földek értékesítésére irányuló program lezárult. További feladat lesz viszont a szerződéskötés a lebonyolított földárverések nyerteseivel, amelyet az NFA területi szervei hajtanak végre. Ezért a már említett tavalyi kormányhatározat és másik törvényi szabályozás úgy rendelkezik, hogy a földalap központi és területi szervei 2017. július 1-jén szűnnek meg.

2017 februárjában több mint 1,6 millió hektár állami tulajdonú földet tartottak nyilván a Nemzeti Földalapban - közölte kérdésünkre az FM. Az állami földvagyon ugyanakkor dinamikus ingatlan-portfólió, annak mérete tehát napról-napra változik.

Majdnem 130 ezer földrészlet

Jelenleg 65 532 hektárnyi a 3 hektáros térmértéket el nem érő, állami tulajdonú földek összterülete, ami 129 514 darab földrészletnek felel meg. Ennek azonban elméletileg alig fele lehetne értékesíthető, mert a 3 hektár alatti földek több mint 50%-a védett természeti terület, illetve a vagyonkezelés útján tartósan hasznosított, továbbá egyéb okból nem értékesíthető föld.

Mivel a területek vételárának meghatározása minden esetben egyedi értékbecslés alapján történik, az FM nem tudott átlagárat közölni velünk, hiszen azok az ország egyes részein jelentős szórást mutatnak. Ami a bevételek sorsát illeti, arról is csak azt az általános tájékoztatást kaptuk, hogy a Nemzeti Földalapról szóló törvény tételesen felsorolja, mire fordíthatja az állam az NFA földértékesítéseiből származó pénzeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58