Állami földbevételek: felmerül az adósságcsökkentés is

agrarszektor.hu
Törvénymódosítás is szóba jöhet annak érdekében, hogy az állami földeladásokból befolyó bevételeket felhasználhassa a kormány. A nemzeti földalapról szóló törvény szerint a bevételeket csak földvásárlásokra lehetne fordítani, de nem biztos, hogy a kormány ilyen célokra kívánja költeni a teljes összeget. Az már most valószínű, hogy több ezer hektárnyi területet vesznek ipari parkok számára, de egyes vélemények szerint a bevételeket adósságcsökkentésre kellene fordítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elképzelhető, hogy törvénymódosítással teremti meg annak lehetőségét a kormány, hogy nagyobb mozgástérrel használhassa fel az állami földterületek értékesítéséből származó költségvetési bevételeket - derült ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mai kormányinfós tájékoztatóján. A nemzeti földalapról szóló törvény szerint ugyanis - amint ezt korábban az Alkotmánybíróság is egyértelműsítette - a földeladásokból származó bevételeket csak földvásárlásokra, illetve birtokpolitikai célokra lehetne fordítani, de nem kizárt, hogy a kormány más felhasználási lehetőséget is számításba vesz. Összesen 250-300 milliárd forint elköltéséről lehet szó.

Abban a kormányon belül egyetértés van, hogy a földértékesítési bevételekből ipari parkokat kell kialakítani, mert létrehozásuk hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez - jelentette ki a miniszter. Több ezer hektárt vásárolhatnak meg ilyen célokra, és Lázár János szerint elképzelhető, hogy már ehhez is törvénymódosítás kell majd. Miskolcon és Debrecenben 600-600 hektáros, Nyíregyházán 400 hektáros ipari parki területre van szükség, és a dunántúli városokban is több száz hektárnyi, ezen felül pedig további számos kisebb igény merül fel - fogalmazott a tárcavezető.

A kormány dönt arról is, hogy az ipari parki kiadásokon felül miként használja majd fel a földeladási bevételeket. Lázár János szerint elképzelhető, hogy újabb termőföldvásárlásokat hajtanak végre, de szóba jöhetnek más szempontok is. Egyes vélemények szerint például külön törvénnyel az egész összeget adósságcsökkentésre kellene fordítani - érzékeltette a kormányzati dilemmákat a miniszter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?