Ha kell, kirúgják az állami földlicitek nyerteseit

agrarszektor.hu
Megtiltotta a kormány, hogy a Mezőhegyesen már elárverezett állami földekre a nyertesekkel adásvételi szerződéseket kössön az agrártárca irányítása alatt álló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A licitek eredményeit utólagosan azért semmisítik meg, mert a kormány megalapítja a "Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnak" nevezett állami mintagazdaságot, ehhez pedig földre van szükség. A döntésben azonban az is szerepet játszhatott, hogy a már elárverezett mezőhegyesi állami területek jelentős részét a ma működő, nemkívánatosnak tartott Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezetői szerezték meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Utasította a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy az irányítása alatt álló NFA ne kössön adásvételi szerződéseket azokkal, akik nyertek a még tavaly év végén megtartott, mezőhegyesi állami földárveréseken - derül ki a kormány hétfőn megjelent határozatából. Legalábbis azokra a földekre nem lehet szerződéseket kötni, amelyekre az újonnan létrehozni kíván, állami mezőhegyesi mintagazdaságnak szüksége lehet. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a kormány az állami ménesre alapozva Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven kíván új állami mintacéget létrehozni Mezőhegyesen.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek kapcsán már tegnap bejelentette, hogy leállítják a mezőhegyesi állami földárveréseket. Azt azonban csak a most megjelent kormányhatározat egyértelműsítette, hogy utólagosan megsemmisítik a már megtartott állami földlicitek eredményeit is, ha a földekre az új mintagazdaságnak szükség lehet.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A kormányhatározat szerint Farkas Sándor fideszes képviselő, mezőhegyesi újjászervezést koordináló kormánybiztos feladata lett, hogy kijelölje azokat az erdő- és földterületeket, amelyek az új mintagazdaság működéséhez kellenek. Lázár János korábban arról beszélt, hogy a ménesbirtokot 2200-2300 hektáron akarják újraalapítani.

Az Index szerint nem csak a földszükséglet járulhatott hozzá az árverési eredmények utólagos megsemmisítéséhez, hanem az is, hogy a már elárverezett földek jelentős részét a tavalyi liciteken a ma működő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. menedzsmentje szerezte meg. Lázár János tegnapi MTI-s nyilatkozatában egyértelműsítette, miért tartja a kormány nemkívánatosnak a 2004-es privatizáció után létrejött céget. A miniszter szerint ugyanis "az 1784 decemberében alapított ménesbirtok a 2004-es privatizációig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégibb állami birtoka volt. A szocialista kormány azonban kiárusította ezt az értéket, amivel egy magáncég kezébe helyezte több száz mezőhegyesi család megélhetését, megpecsételve ezzel a település sorsát is. Az eltelt 12 év tanulsága alapján bátran kijelenthetjük: a privatizáció megbukott, ami magával sodorta az egész várost" - fogalmazott MTI-s nyilatkozatában a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?