Hatalmas beruházás jön a Lázár János vezette Ménesbirtokon

Hatalmas beruházás jön a Lázár János vezette Ménesbirtokon

agrarszektor.hu
3,3 milliárd forintért épül két új istálló a mezőhegyesi Ménesbirtokon, lesz napelem-rendszer és silófermentáló, sőt, még vízágyakkal is lesz a teheneknek - írja az Átlátszó. Az egyik egy 150 férőhelyes istálló lesz a 8-15 hónapos növendék állatok csoportos elhelyezésére, a másik pedig egy 400 férőhelyes létesítmény lesz, amely a 15-24 hónapos vemhes üszők boxos elhelyezésére szolgál majd. A beruházást részben európai uniós pályázatból fedezik, amire a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. közel 1,2 milliárd forintot nyert el. A két új tehénistálló 2024 harmadik negyedévére készülhet el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőhegyesi Ménesbirtok 2023. január elején írt ki közbeszerzést a területén fekvő 81-es majorban építendő istállók kivitelezésére, április végén pedig elkezdték keresni a beruházás mérnöki és műszaki ellenőri feladatainak ellátására is a megfelelő jelentkezőt. A két tender eredménye néhány napja jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben: a mérnöki feladatokat négy pályázó közül az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. fogja elvégezni közel 38 millió forintért, az eredetileg 2,9 milliárd forintosra becsült kivitelezést pedig hat jelentkező közül nettó 3,3 milliárd forintos ajánlattal az A-Mezőgép Kft. nyerte el. A 3,3 milliárdért cserébe először el kell bontaniuk hat istállót a körülöttük lévő utakkal, jászlakkal, karámterekkel, majd két épületet felhúzni a szarvasmarhák részére, az egyik tetejére napelemrendszert telepítenek majd. Ezen kívül épül szalmatároló, esőbeálló, dög-, trágya- és tüzivíztároló, valamint silófermentáló is.

A fejlesztés célja, hogy az üszők a XXI. századot képviselő módon legyenek elhelyezve az állatjóléti feltételeket a legmagasabb szinten figyelembe véve. A beruházás biztosítani tudja a különböző korcsoportok legmodernebb elhelyezését. Biztosítani tudjuk a tömegtakarmány elhelyezését legalább egy évi időtartamra, a minőség megőrzése mellett. A trágyarendszer emberi beavatkozás nélküli üzemelhet a telepen. A fejlesztés hatására 1000 növendék egyed válik elhelyezhetővé. 4000 tonna tömegtakarmány elhelyezése valósul meg. (…) A vemhes üszők istállójában vízágyon fekszenek az üszők, hiszen a későbbi tejtermelő istállóban is ez a technológia található, hamarabb megszokják az állatok

- írja honlapján a ménesbirtok a projektről.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?