Lázár: felfüggesztik a földárveréseket Mezőhegyesen

agrarszektor.hu
Felfüggeszti Mezőhegyes térségében a meghirdetett állami földterületek eladását a kormány, és felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket is. A kabinet - Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven - újraalapítja a helyi ménesbirtokot, hogy "a települést és a térséget megmentse a leszakadástól".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"A huszonnegyedik órában vagyunk, új esélyt kell adnunk Mezőhegyesnek, amely megmenti a települést és a térséget a leszakadástól" - indokolta MTI-nek adott interjújában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért kívánja újraalapítani a mezőhegyesi ménesbirtokot a kormány. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, már megjelent az a kormányhatározat, amely Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató két nagy agrárcégét, illetve három állami ménesbirtokot - köztük a mezőhegyesit - mintagazdasággá nyilvánította.

A kormány a mezőhegyesi mintagazdaságot Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven hozza létre. A mintagazdaság kialakítása érdekében felfüggesztik a térségben meghirdetett állami földterületek eladását és felülvizsgálják a földbérleti szerződéseket is. Nem csupán a ménesbirtokot kell újraszervezni, hanem egy mintagazdaságot létrehozva az egész települést reorganizáló programot kell indítani - fogalmazott a miniszter.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a lótenyésztés és más haszonállatok tenyésztése mellett a növénytermesztést, a gépesítési és öntözési technológiákat, valamint az erdő- és vadgazdálkodást középpontba állító mintagazdaság lesz, amely hazai és nemzetközi tudományos és kutatóintézetekkel együttműködve a szakképzés, a felnőttképzés és az egyetemi gyakorlati képzés magyarországi helyszíne lesz. A gazdaság elsősorban a hazai gazdatársadalom képzését szolgálja, de térségi oktatásszervező központként működik majd, így határon átívelő programokat kell kialakítani Erdéllyel és a Délvidékkel. Ahhoz, hogy az újraalapított ménesbirtok sikeres szakmai-oktatási műhely mellett valóban új esélyt jelentsen Mezőhegyesnek, a település szakképzési rendszerét és turisztikai kínálatát is a ménesbirtok profiljához kell igazítani - mondta a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58