Áll a bál Mezőhegyesen: egy pilóta már vett állami földet

agrarszektor.hu
Egy mezőgazdasági pilóta vette meg a mezőhegyesi állami földterületek egy részét. A keddi békéscsabai árverésen meghirdetett öt földrészlet közül viszont csak a pilóta licitált egyre, más érdeklődő nem volt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) eközben újra megerősítette, hogy állami mintagazdaságot hoznak létre Mezőhegyesen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A keddi békéscsabai árverésen meghirdetett öt mezőhegyesi földrészlet közül mindössze egyre akadt jelentkező, egy mezőgazdasági pilóta vette meg az 54,5 hektáros területet, amelyet korábban bérlőként művelt. Paulik Árpád az MTI-nek elmondta: 1981 óta foglalkozik mezőgazdasági repülőgépekkel és permetezéssel a területen, az általa most megvásárolt földön van a központi reptere is. Emellett gazdálkodik is, búzát, kukoricát és repcét termel.

Nem volt más lehetőségem, ezt meg kellett lépnem - fogalmazott a vevő. Attól tartott, ha új tulajdonosa lesz a földnek, az első dolga lesz beszántani azt, és akkor nem tudta volna folytatni a repülést. Saját forrásból és hitelből vásárolta meg a földet, és úgy fogalmazott: megpróbáljuk kitermelni ezt a pénzt.

Arról is beszámolt, nem tudja, jogilag hogyan alakul majd a föld sorsa, mi lesz a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. 2037-ig tartó haszonbérleti jogával. Mint mondta: nemrég írták alá a ménesbirtokkal a szerződést, hogy ő 20 évre bérli a társaságtól a területet. Az 54,5 hektáros földrészletet 167 millió 950 ezer forintért hirdették meg. Paulik Árpád volt az egyetlen vevőjelölt, a meghirdetett áron vette meg a területet.

Kedden még öt, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. haszonbérletében álló földterületet hirdetettek meg Békéscsabán, egyetlen megvételére sem regisztrált senki. December 15-ig a négy békéscsabai árverési helyszín közül az egyiken csak mezőhegyesi földterületeket árvereznek.

MTI-fotó: Rosta Tibor

Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva az állam mintagazdaságot kíván létrehozni, Mezőhegyesi Állami Ménes néven - közölte ezzel egy időben a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca szerint a kormány mintagazdaságként újjáalapítja a nagy hagyományokkal rendelkező mezőhegyesi ménesbirtokot, amely magánkézből újból tartósan állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozás lesz ugyanúgy, mint ahogy volt háromszáz éven keresztül. Az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik.

A mezőhegyesi mintagazdaság működéséhez a kormány 3500-4000 hektár állami földet rendel, amely biztosítja a ménesbirtok jövőjét, ezzel a nemzetgazdaság szempontjából országosan és helyben is kiemelt jelentőségű fejlesztést valósít meg a térségben. Az állam felelősséget kíván vállalni az ott dolgozó több száz emberért, és a mezőhegyesi mintagazdaság megfelelő garancia lesz az adóbevételekre, a munkahelyek megtartására is - fogalmazott a minisztérium.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok a 2004-es privatizálásáig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka volt. A kormány mérlegelte Mezőhegyes városának, önkormányzatának, képviselő-testületének, illetve a mezőhegyesi agrárcégekben dolgozó munkavállalóknak a kérését és javaslatait. Az agrártárca szerint ezt követően döntött a ménesbirtok mintagazdasággá fejlesztéséről, "hogy kijavítsa azt a hibát, amit a szocialista kormány 2004-ben elkövetett, amikor a ménesbirtokot magánkézbe játszotta át". A meghirdetett állami mezőhegyesi földek árveréseit ugyanakkor folyamatos politikai tiltakozás kíséri.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?