Nincs mese: gyökeresen át kell alakulnia az agráriumnak

Nincs mese: gyökeresen át kell alakulnia az agráriumnak

A tudományra, az innovációra és nem egy esetben a helyi tudásra, a kreativitásra alapulva kell átformálni a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, igazságosabb és hatékonyabban működjön – hangzott el az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét megnyitó eseményén. A rendezvény az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO 2023. évi tudományos és innovációs fórumának része, amely igazodik az Élelmezési Világfórum "Az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása felgyorsítja az éghajlatváltozás elleni fellépést" témájához.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Egy hét az agrártudásról

Az esemény apropója az Európai és Közép-Ázsiai Tudományos és Innovációs Hét, amelyet a FAO szervezésében Budapesten tartanak október 2-a és 5-e között. A FAO célja, hogy ezen a rendezvényen a kormányok, kutatóintézetek, civil társadalmi szervezetek és a magánszektor számára platformot biztosítson a tudomány, a kutatás, az innováció, valamint a politika és a szakpolitika közötti kapcsolódási mechanizmusok integrációjának szükségleteivel, hiányosságaival és lehetőségeivel kapcsolatos tapasztalatok megvitatására és megosztására.

Stratégiai célok

Mindez kapcsolódik a FAO 2022-31-es stratégiájához is. A FAO 2022-ben jóváhagyott első tudományos és innovációs stratégiája megteremti az alapokat a tudomány és az innováció használatának fokozásához a FAO technikai beavatkozásaiban és normatív iránymutatásaiban.

Ez a stratégia kiegészíti a FAO éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiáját, a FAO magánszektor bevonására vonatkozó stratégiáját és a biológiai sokféleségnek a mezőgazdasági ágazatokban való érvényesítésére vonatkozó FAO-stratégiát is, szervesen kapcsolódva azokhoz.

A technológia, az innováció és az adatok keretén belül a programozási beavatkozások gyorsítóinak tekinthetők. Ennek középpontjában az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása áll, hogy azok hatékonyabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá váljanak a jobb termelés, a megfelelő táplálkozás és jobb környezet elérése érdekében.

Cél az ellenállóbb agrárium

A FAO globális tevékenységének része az európai és közép-ázsiai térségre vonatkozó regionális cselekvési terve is. Az európai és közép-ázsiai agrár-élelmiszeripari rendszerek előtt álló összetett kihívások megoldásához a tudomány, a technológia és az innováció hasznosítására van szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33