Tíz év alatt 100 ezer agrárgazdaság tűnt el Magyarországról

Tíz év alatt 100 ezer agrárgazdaság tűnt el Magyarországról

agrarszektor.hu
Összesen 196 ezer agrártevékenységet végző gazdaság működött hazánkban 2023 nyarán, ez 19 százalékos visszaesést jelent három év alatt. Továbbra is megfigyelhető az a trend, hogy visszaszorul az állattartás. Míg a növénytermesztő gazdaságok aránya tovább emelkedett ebben az időszakban, az az állattartással foglalkozó gazdaságok nagymértékben visszaszorultak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki eredményközlő sajtótájékoztatóján. Az elmúlt három évben a gazdatársadalom elöregedése is folytatódott, de jó hír, hogy emelkedett a felső- és középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkező gazdaságirányítók aránya, amely nemzetközi összevetésben még mindig meglehetősen alacsony.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két hónapja zárult le a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárium 2023 mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása, amelynek első, előzetes eredményeit csütörtökön közölték. A tízévente elvégzett agrárcenzust a 3-ra és 6-ra végződő években nagyarányú gazdaságszerkezeti összeírás egészíti ki az Európai Unióban, amely részletesebb képet közöl a mezőgazdaság egészéről – mondta el az eseményen Valkó Gábor, a KSH Statisztikai Igazgatóságot irányító elnökhelyettese. Az Agrárium 2023 hazánk második legnagyobb mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása, melyet országszerte 941 településen mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával hajtott végre a KSH.

Sorra tűnnek el a termelők

Idén már csupán a gazdaságok 14 százaléka volt állattartó, mérséklődő számuk mellett csökkent az állatállomány is, vagyis nem képes ellensúlyozni a koncentráció az állomány visszaszorulását. Idén nyáron már csak 2,6 millió sertést tartott 25 ezer termelő, ám a baromfiállomány ugyanakkor 34 millió volt.

Ez egyébként bizonyos országokban hasonlóan alakul, a dél-európai országokban is növekszik a növénytermesztők aránya, míg az északi tagállamokban, és a Benelux-országokban még őrzi az állattartás a pozícióit.

A gazdák harmada nyugdíjas korban

Az ország teljes agrárterülete 5,1 millió hektárt tesz ki, ez az ország területének 55 százaléka, amely uniós szinten is kiemelkedő arány. Ennek túlnyomó része, 82 százaléka szántó, 16 százaléka pedig gyep.

Elaprózott szerkezet

Zöldségfélék termesztése 80 ezer hektáron folyik, amelyet döntően a csemegekukorica ural. Gyümölcsültetvény 83 ezer hektáron található, itt az alma, a meggy és a dió dominál, csökkent ugyanakkor az őszibarack termőterülete. Általában idősödő gyümölcsültetvényekről beszélhetünk, amelyeken nehezebb eredményes gazdálkodást folytatni, az új telepítések hiányában pedig tovább csökkenhet a teljes termőterület.

A mezőgazdasági terület közel négyötödét viszont olyan irányítók használják, akiknek legalább középfokú végzettsége van.

Nőtt az öntözött terület nagysága

Az eseményen elhangzott: fejlődik az agrárdigitalizáció idehaza, de 10 gazdaságból 7 továbbra is a papíralapon gyűjti az információkat, igaz, a gazdaságok 6 százaléka vezetői információs szoftvereket használ. A szabályozások szigorodása miatt csökkent a drónhasználat három év alatt.

A felmérés során mintegy 70 ezer egyéni gazdaságot vizsgáltak, nekik online kitöltésre nyílt lehetőség. Az eseményen elhangzott: az online adatszolgáltatást követte az összeírás szakasza, ennek során azokat a gazdaságokat keresték fel, akik nem éltek a számítógépes adatszolgáltatás lehetőségével. Mintegy 4 ezer kiemelt egyéni gazdaság számára, amelyek állatokat tartanak, kötelező volt az online kitöltés. Az adatfelvétel teljes mértékben elektronikus volt, ennek köszönhető, hogy az előzetes eredményeket már 60 nappal az összeírás lezárulta után közzé tudja tenni a KSH.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?