Őrült tempóban terjed a regeneratív mezőgazdaság

Őrült tempóban terjed a regeneratív mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A ResearchAndMarkets.com által kiadott új jelentés szerint az európai regeneratív mezőgazdasági piac jelentős növekedésre készül, és a 2023 és 2029 közötti időszakban figyelemreméltó, 14,1 százalékos éves átlagos növekedési rátával bővülhet – írja a Potato News Today.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németország mezőgazdasági ágazata az EU négy legnagyobb termelője közé tartozik. A mezőgazdasági területek mintegy 50 százalékát gyepterületek és szántóföldek teszik ki, amelyeket a több mint 200 millió haszonállat etetésére használnak. Az állati termékek mellett a mezőgazdaság elsődleges, emberi felhasználásra szánt termelési területei közé tartoznak a kenyérgabonák, a burgonya, a cukorrépa, az olajos magvak, a gyümölcsök és a zöldségek. A legelőket és szántóföldeket bioenergia-források termesztésére is elkülönítik.

Gyorsan terjed

Ezt a jelentős bővülést nagyrészt a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok egyre szélesebb körű elterjedése mozgatja az egész régióban. A hagyományos gazdálkodási módszerek környezeti hatása egyre ismertebbé válik. Ennek eredményeképpen a regeneratív mezőgazdaság olyan fenntartható lehetőségként jelenik meg, amely a talaj egészségét, a biológiai sokféleséget és az ökoszisztémák rugalmasságát helyezi előtérbe.

Nem csak agrárkérdés

A mezőgazdaság határain túl a kormányok és az érdekelt felek egyaránt felismerik a regeneratív gyakorlatok azon lehetőségét, hogy hozzájárulhatnak a szélesebb körű fenntarthatósági célkitűzésekhez, beleértve a jobb vízminőséget, az erózió csökkentését és a vadon élő állatok élőhelyének megőrzését. Ez a szinergia a regeneratív mezőgazdaságot dinamikus erővé teszi, amely a mezőgazdasági területeken túlmutató, átalakító változásokat indít el.

A fogyasztók is elvárják

Ezen túlmenően a fogyasztók egyre inkább tudatában vannak a regeneratív gyakorlatok jelentőségének. Ez azt eredményezte, hogy a fogyasztói preferenciák megváltoztak az ilyen módszerekkel előállított élelmiszerek iránt.

Az előrejelzések szerint tehát a mezőgazdasági ágazat bővülésével és a fenntarthatósági mozgalom erősödésével a regeneratív mezőgazdaságot egyre gyakrabban fogják alkalmazni a mezőgazdasági területek termékenységének megőrzése, a biológiai sokféleség megőrzése és a vegyszerek használatának csökkentése érdekében, ami elősegíti a régió piacának növekedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?