Óriási változás jön a magyar agráriumban januártól: ez rengeteg gazdát érint

Óriási változás jön a magyar agráriumban januártól: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedben a természeti értékek megőrzése érdekében Magyarország soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Biológiai sokféleség egyezmény részes feleinek 15. döntéshozó ülésén Montrealban. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy Magyarország új agrártámogatási rendszerén keresztül számos intézkedéssel segíti a biodiverzitás megőrzését és ágazati integrációját - írja közleményében az Agrárminisztérium. A januártól életbe lépő új kereteknek köszönhetően nagy hatást lehet kifejteni az élővilág változatosságára, mivel hazánk területének több mint 50%-a mezőgazdasági művelés alatt álló terület. Hozzátette, az agrártámogatási rendszer például egy önkéntes alapon működő Agro-ökológiai Programmal is bővült. Ennek keretében a gazdálkodók a biológiai sokféleség megőrzéséért, a táj mozaikosságának növeléséért, a talajok állapotának és vízháztartásnak a javításáért, a beporzók megóvásáért, illetve a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot támogató intézkedéseikért kapnak pénzügyi segítséget. A korábbiakhoz képest lényeges előrelépés, hogy a mezőgazdasági táblák közé ékelődő, termelésre nem használt, biodiverzitás-megőrzés szempontjából azonban kiemelt jelentőségű területek is részesülhetnek támogatásban. Az intézkedésnek köszönhetően gyarapodhatnak majd a kritikus fontosságú szegély- és vizes élőhelyek is – emelte ki Nagy István.

A miniszter a biológiai sokféleség fenntartása érdekében az elmúlt évtizedben hazákban megvalósult fejlesztésekre is felhívta a figyelmet. A tárcavezető kitért arra is, hogy a Magyarország területének több mint ötödét kitevő védett területeink mintegy 15%-án, több mint 300 000 hektáron javította és javítja az élőhelyek állapotát hazánk, illetve biztosítja a természetvédelmi kezelés infrastrukturális feltételeit. A beruházásokra fordított összeg meghaladta a 300 millió eurót. További célkitűzés, hogy a következő öt évben legalább 100 000 hektáron valósuljanak meg újabb természetvédelmi fejlesztések. Az erre előirányzott 112 millió eurónyi forráskeret több mint 70%-át természet-helyreállításra, és a természetvédelmi kezelést biztosító infrastruktúra fejlesztésére fogjuk fordítani, míg a fennmaradó részből a természetvédelmi bemutatás, oktatás és monitorozás javítására, illetve természetvédelmi információs rendszereink megújítására irányuló projektek végrehajtását tervezzük - sorolta a miniszter.  

A Biológiai sokféleség egyezmény három évtizeddel ezelőtt 1992-ben az Egyesült Nemzetek Szervezetének Rio de Janeiróban rendezett Környezet és Fejlődés Konferenciáján született meg. Az egyezmény jelentősége, hogy a legmagasabb nemzetközi politika szintjén foglal állást a társadalom és az élővilág, valamint a biológiai sokféleség viszonyának meghatározásában. Az Egyesült Államokat és Vatikánt kivéve a világ minden állama (196 részes fél) tagja az egyezménynek. A montreali esemény  történelmi jelentőségű, mivel a világ országai itt fogják jóváhagyni a világ biodiverzitás-megőrzési stratégiáját, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket fekteti le annak érdekében, hogy visszafordítsuk a biológiai sokféleség csökkenésének tendenciáját világszerte.  

A döntéshozó ülés keretén belül a GMO-k nemzetközi szabályozásának 2030-ig szóló globális stratégiáját is elfogadták a világ országai, amelynek kidolgozásáért felelős munkacsoport üléseinek elnöklésére Dr. Andorkó Ritát, az Agrárminisztérium szakértőjét kérte fel az Egyezmény titkársága. Az, hogy a munkacsoportot magyar szakértő elnökölte, komoly szakmai elismerését jelenti annak a munkának, amit hazánk a GMO-k környezeti kockázatainak mérséklése és a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége érdekében végez. Az egyezmény döntéshozó ülésén most első alkalommal képviselteti magát hazánk miniszteri szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?