Meglepő dolog derült ki a sertéshúsról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a sertéshúsról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az év végi ünnepek kapcsán. Sokak asztalára kerül karácsonykor töltött káposzta és ilyenkor jön el az ideje a kocsonyakészítésnek is. A hazai húsipar szereplői az ünnepi időszakban - a magasabb árak ellenére - nem várnak visszaesést a fogyasztásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a sertéshúsok esetében is minden esetben érdemes a magyar húsárut választani a boltokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az év végi ünnepek kapcsán hagyományosan megnő a hazai húsfogyasztás, igaz ez a sertéshúsra is. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús - olvasható a NAK oldalán. Mint írták, az elmúlt időszak nem kedvezett a hazai húsipar szereplőinek. A múlt évben az alacsony élősertés árak és a drága takarmány a sertéstartókat hozta rendkívül nehéz helyzetbe, ami miatt egész Európában csökkent a sertéslétszám. Az alapanyaghiány pedig már az idén éreztette hatását a húsárakban, ami a feldolgozóknak jelent nehézséget. Az alapanyag mellett ráadásul az energiaárak, a csomagolóanyagok ára, valamint a bérek is jelentősen emelkedtek. A költségek növekedése erős nyomás alatt tartja a húsipar szereplőit.

A feldolgozók a gyorsan növekvő önköltségeket ugyan csak részben tudták érvényesíteni az átadási árakban, a fogyasztók már így is magasabb árakkal találkozhatnak a henteseknél. Ennek ellenére az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítanak visszaeső forgalomra. A legnagyobb kereslet a zsírosabb húsrészek iránt nagyobb, igencsak kelendőek a kocsonya „hozzávalói”, valamint a különböző füstölt áruk is. Régi szokás szerint ezeket az ünnepekhez kötődő hagyományos ételeket a családok a rokonokkal vagy barátokkal közösen fogyasztják el, mindenkinek fontos a minőség, ezért az alapanyagok beszerzésekor sem elsősorban az ár a meghatározó.

Az Agrárkamara és a Hússzövetség szerint érdemes minden esetben a magyar húsárut választani a boltokban. Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszerbiztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok. Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban
Élelmiszer

Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban

Az elmúlt évek eseményei komoly hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére, és ez az oka annak, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők import húsok is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?