Elképesztő, ami a magyar borokkal történik: ezt sokan nem gondolták volna

Elképesztő, ami a magyar borokkal történik: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
2022-ben Magyarország az Európai Unió hatodik legnagyobb bortermelője volt, míg területarányosan az ötödik volt a rangsorban. Az európai országokban összesen 16 milliárd liter bort termeltek meg a 2019-es évben. Hazánkban 358 millió litert termeltek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió statisztikai hivatala a héten már publikálta tagállamainak mezőgazdasági teljesítményére vonatkozó adatait a tavalyi év alapján. Azonban csütörtökön elmélyedve a témában az európai országok bortermelését vette górcső alá a hivatal. A felmérés alapján az európai országokban összesen 16 milliárd liter bort termeltek meg a 2019-es évben - írja a Világgazdaság az Eurostat alapján. Ezzel hazánk Németország (705 millió liter) és Görögország (124 millió liter) között helyezkedett el. Európában és egyúttal a világon is 5,5 milliárd literrel a vitathatatlan bortermelési bajnok Olaszország volt 2019-ben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EU-s országok közül az ezüstérmes Spanyolország lett (4,3 milliárd liter), a harmadik helyezett pedig  Franciaország (3,4 milliárd liter) következik. Mint az adatokból kiderült, Magyarországon több mint 3850 liter bort állítottak elő területarányosan, így itt volt az ötödik legtermékenyebb a bortermelés a tavalyi évben. Ezzel az aránnyal már megelőzzük Németországot (1970 liter), és elérhető távolságba kerül Franciaország (6120 liter) termelékenysége is. A területarányos adatok tekintetében is Olaszország vezeti a ranglistát egy elképesztő 18 ezer liter per négyzetkilométeres mutatóval. A sorban Spanyolország követi őket (8520 liter) és Portugália (7950 liter). Mindeközben az EU tagjai több mint 7,1 milliárd liter bort exportáltak 2019-ben, míg ebben a tekintetben is a csúcstartók ugyancsak:

  • Olaszország 1,1 milliárd literrel,
  • utána következik 800 millió literrel Franciaország
  • és harmadik helyen pedig Spanyolország 700 millió literes piaci részesedéssel.

Az unió importjának (4,8 milliárd liter) tekintetében a borok 84 százalékát belülről szerzi be, míg az exportjának a zömét(57 százalékát) szintén az unión belüli kereskedelem teszi ki. A legnagyobb mennyiségben az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba szállítottak az unión kívülre a tagállamai

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02