Veszélyes élelmiszerek lehetnek a boltokban: sokan veszik, de nem egészségesek

Veszélyes élelmiszerek lehetnek a boltokban: sokan veszik, de nem egészségesek

agrarszektor.hu
Bár az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek hozzák a legnagyobb nyereséget az élelmiszeripari vállalatoknak, a tudósok és szakemberek egyre kevésbé vannak meggyőződve ezek egészséges voltáról. Mint írták, ahogy egyre többet értékesítenek ezekből az élelmiszerekből, úgy ugrott meg a diabétesz és a rákos megbetegedések száma is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szeletelt kenyér, a készételek és jégkrémek mindegyikében rengeteg, különböző mértékben feldolgozott alapanyag található. Ezek jellemzően emulgeálószerek, tartósítószerek és édesítőszerek képében jelennek meg: olyan összetevőkében, amelyeket az otthon főzött ételekbe nem tesz az ember - írta meg a BBC. Marion Nestle professzor, élelmiszer-politikai szakértő, a New York-i Egyetem táplálkozástudományi professzora szerint ezek az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek hozzák a legnagyobb nyereséget a vállalatoknak. Ugyanakkor ezek lehetnek a legnagyobb veszélyforrások is az emberiségre nézve, hiszen ahogy egyre többet értékesítenek ezekből, úgy nőtt meg ugrásszerűen a különböző egészségügyi problémák, a diabétesz és a rákos megbetegedések száma is.

Egyes szakértők szerint az egybeesés nem véletlen. Tim Spector, a King's College London betegségtrendekkel foglalkozó epidemiológusa szerint az elmúlt évtizedben megnőtt azoknak a bizonyítékoknak a száma, amelyek rámutatnak, hogy a feldolgozott élelmiszerek rosszat tesznek szervezetünknek. Ahogy a szakértő fogalmazott, ezek túlzott fogyasztása daganatos megbetegedéseket, demenciát, szívbetegséget és stroke-ot is okozhat.

Akkor mégse biztonságosak?

Ezek az élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, melyeket a szabályozók biztonságosnak tartanak, de a tanulmányok mást jeleznek. Januárban a Lancet nevű orvosi folyóiratban megjelent egy átfogó tanulmány az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban, amelyet 20 ezer brit felnőtt bevonásával készítettek. Ennek a fő megállapítása az volt, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések kockázatával általánosságban véve, különösen pedig a petefészek- és agydaganat kialakulásának fokozott rizikójával. Májusban a WHO is óva intett a mesterséges édesítőszerek használatától lehetséges egészségi kockázatokra hivatkozva.

Annak bebizonyítása azonban, hogy bizonyos összetevők valóban bajt okozhatnak, meglehetősen nehéz, mivel számos más tényező is okozhatja ezeket a betegségeket, mint például a testmozgás hiánya, a dohányzás vagy a cukorban gazdag étrend. A halálozás és az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának első vizsgálatai Franciaországban kezdődtek a Sorbonne Paris Nord Egyetemen, egy 174 ezer ember étkezési szokásait vizsgáló, folyamatban lévő tanulmány részeként. A még folyamatban levő kutatás részeredményei már megmutatják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek valóban növelik a rákos megbetegedések kockázatát.

Mi a helyzet az emulgeálószerekkel? És az aszpartammal?

Az emulgeálószerek az élelmiszerek textúráját és megjelenését javító, eltarthatóságát növelő anyagok. Ezeket mostanáig az élelmiszeripar Szent Gráljaként kezelték, de a közelmúltban elkezdték ténylegesen is górcső alá venni őket. Ezek azok az anyagok, amelyek tényleg ott vannak mindenben: a csokoládétól kezdve a húsig. Mathilde Touvier, a Sorbonne kutatásának vezetője szerint az emulgeálószerek fogyasztása általánosságban növeli a rák kockázatát, kiemelten a mellrákét, de az szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában is szerepet játszanak ezek az anyagok, melyeket az engedélyező testületek biztonságosnak tekintenek. A BBC cikke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Királyság engedélyező testületéből több tagnak is vannak élelmiszer-ipari kapcsolatai, a nagy élelmiszercégeknek pedig az eladás a célja, nem a kutatás.

Az ellentmondások az édesítőszerek terén is megvannak. Az aszpartámot biztonságosnak minősítette a brit hatóság is, miközben a WHO legfrissebb ajánlása mindenféle mesterséges édesítőszert ellenjavallt. A brit hatóság döntését alátámasztó kutatásoknak azonban mintegy 90%-át olyan nagy cégek finanszírozták, amelyek aszpartámot állítanak elő. Az élelmiszeriparnak tehát nem áll érdekében, hogy az ultrafeldolgozott alapanyagok nem kerüljenek be ételeinkbe: az azok káros voltát igazoló kutatások adhatják meg azokat a bizonyítékokat, amelyek ezt elkerülhetetlenné tehetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?