Fontos döntés született: óriási segítséget kapnak ezek a vállalkozások itthon

Fontos döntés született: óriási segítséget kapnak ezek a vállalkozások itthon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelzésének is köszönhetően megszűnt a belföldi piacra értékesítő, NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadófizetési kötelezettség halmozódásból eredő hátránya. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a belpiacon sem versenyhátrányban a külföldi cégek import termékeivel szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kamara más élelmiszeripari szakmai szervezetekkel együtt 2022 őszén és azt követően több alkalommal is javasolta a Kormánynak, hogy az exportpiacokra történő termék-előállítás mellett a belföldi piacon értékesített termékek esetében is szűnjön meg a NETA-fizetési kötelezettség halmozódása. Az összetett összetevőjű - alapanyagként felhasznált - NETA-köteles termékek esetén fennállt a halmozódó NETA-teher egyes előrecsomagolt élelmiszerek esetében, amely az egyszer adóztatott import versenytárs termékekkel szemben hátrányt jelentett a belföldi piacra termelő hazai vállalkozások számára - írja közleményében a NAK. A kormányzat módosította az adójogszabályokat, és a Magyar Közlönyben 2023. február 28-án meg is jelent - az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet népegészségügyi termékadóval összefüggő módosításáról szóló - 62/2023. (II. 28.) Korm. rendelet, amely megoldást hozott a belföldi piacot érintő korábbi problémára.

A módosítás eredményeként 2023. március 1-től népegészségügyi termékadó mentessé válnak azon mennyiségű - egyébként végső felhasználásban NETA-köteles - alapanyagok, amelyeket belföldi piacra történő NETA-köteles termékek előállításához használnak fel és amely összetett összetevőjű termékek után a feldolgozást végző vállalkozás NETA-fizetési kötelezettséget teljesít. Az alapanyagok mentességi feltétele, hogy a felhasználás szándékáról a vevő az adóalany felé az értékesítéskor nyilatkozik, valamint az adófizetés tényét, az értékesített saját termék előállításához felhasznált, az adóalanytól beszerzett adóköteles termék mennyiségét, az adóalany számára - a nyilatkozattétel napjától számított 366 napon belül - hitelt érdemlően igazolja. Az új szabályozás révén az alapanyagaikat akár belföldről beszerző és belföldi piacra értékesítő vállalkozások sem kerülnek hátrányba ezáltal a hazai piacon a külföldi versenytársaikkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?