Eldőlt: rengeteg élelmiszeren lesz ilyen figyelmeztetés a magyar boltokban

Eldőlt: rengeteg élelmiszeren lesz ilyen figyelmeztetés a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként. Most pedig a Magyar Közlönyben megjelent az agrárminiszter rendelete, aminek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait. Ezt a döntést az agrárminiszter, Nagy István már korábban beharangozta és jelezte, hogy az új élelmiszereken figyelmeztetni kell a vevőket, ha rovart vagy annak lárváját tartalmazza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ennek megfelelően az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik - írja a 24.hu. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz! szöveget. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter rendelete két nap múlva fog hatályba lépni. Fontos megjegyezni, hogy a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik. A bíbortetűs, pajzstetűs ételeket a szigorítás nem érinti, amit Nagy István korábban azzal indokolt, hogy hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?