Magyarországon drágul a legdurvábban az élelmiszer: az unióban sehol nincs ilyen

Magyarországon drágul a legdurvábban az élelmiszer: az unióban sehol nincs ilyen

agrarszektor.hu
Mostanra már csaknem háromszor akkora az élelmiszerdrágulás Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan. Egyetlen év alatt átlag 50 százalékkal ugrottak meg az árak a magyar boltokban decemberre, kiugróan a 27 tagállam közül. A GKI szerint még fél évig Magyarországon mérhetik a legnagyobb drágulást, sőt, akár még annál tovább is, ha kivezetik az árstopot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az élelmiszerdrágulás csaknem háromszor akkora már Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan. Ez azt jelenti, hogy toronymagasan Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerinfláció az EU-ban: 49,6%-kal emelkedtek 2022 decemberére az árak, az egy évvel korábbihoz képest. Ez pedig kiugróan magasnak számít a 27 tagállam között - írta meg az RTL Híradó.

Ha az Európai Unió átlagát nézzük, akkor ott egy 18%-os élelmiszerinflációt láthatunk. Tehát a magyarországi élelmiszerárak emelkedési üteme közel a háromszorosa annak, amit az unió átlagos állampolgára tapasztal

- mondta el Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

A szakember beszélt arról is, hogy hogy Magyarországon kétszer akkora az élelmiszer-drágulás, mint Romániában (23%), illetve Lengyelországban (21,2%). Hornyák József szerint ennek oka részben a forint árfolyamának gyengülése, illetve a kereskedelemre kivetett különadók.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. úgy látja, ez a tendencia akár szeptemberig is maradhat. Molnár László, a vállalkozás vezérigazgatója szerint ugyanis attól függően, hogy a kormány kivezeti-e az árstopot az éves élelmiszerinfláció akár 17%-os is lehet.

Ha kivezetik, akkor inkább a 19% felé fog hajlani, míg ha nem vezetik ki akkor a 17% felé

- tájékoztatott Molnár László.

Mint ismeretes, a kormány 2022 decemberének végén az élelmiszerárstop hatályát újabb 4 hónappal, 2023. április 30-ig meghosszabbította. Azóta azonban egyre több szervezet, szövetség és kamara jelezte, hogy az intézkedést minél hamarabb ki kellene vezetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?