Fontos hírek jöttek az árstopról Magyarországon: ez várhat a vásárlókra májustól

Fontos hírek jöttek az árstopról Magyarországon: ez várhat a vásárlókra májustól

agrarszektor.hu
A szakértő szerint csak az év második felében csökkenhet érezhetően az infláció. Így nem tekinthető kizártnak, hogy a kormány további három hónappal, tehát összességében még fél évvel meghosszabbítsa az élelmiszerárstopot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legutolsó információk szerint 2023. április 30-án véget ér az egyes alapvető élelmiszerekre kivetett hatósági ár, ismertebb nevén az ársapka. A kormány azonban csak április közepén fog dönteni arról, hogy kivezesse-e az intézkedést, vagy ismét meghosszabbítsa-e azt. Noha egészen mostanáig úgy tűnt, hogy véget ér a rögzített árak kora Magyarországon, a kormányzati megszólalások alapján egyre nagyobb az esélye, hogy a kabinet további három hónappal kitolja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot - olvasható a Világgazdaság oldalán. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutolsó kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kabinet fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek a drágulás mérséklését szolgálják, így az árstopok is addig maradnak, amíg nem csökken érezhetően az infláció.

Erre azonban a szakértő szerint március-április folyamán még aligha lehet számítani. Ugyanis hiába jutott túl az ország az inflációs fordulaton, a tavaszi hónapokban még bőven 20% fölött alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, tehát ez a feltétel biztosan nem áll fenn.

Korábban volt egy olyan várakozás is, hogy április végén a kormány nem hosszabbítja meg az árstopokat, ám sem a miniszter szavai, sem az inflációs folyamatok nem támasztják alá ezeket a vélekedéseket

- jelentette ki Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

A szakember úgy számolt, hogy a februári 25,4%-os drágulás után, márciusban 24,7%-os, áprilisban pedig 23,5%-os lehet a fogyasztói árak emelkedése. Ráadásul még a következő két hónapban, májusban és júniusban is 20% fölött alakulhat az áremelkedés.

Ha arra a vár a kormány, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az csak az év második felében jöhet el. Ezek alapján tehát nem kizárt, hogy később még három hónappal, tehát összegészében még fél évvel meghosszabbítja az árkorlátozásokat

- jegyezte meg Török Zoltán, aki szerint ugyanakkor nem jó, ha az árakat ilyen durva intézkedésekkel befolyásolja az állam, ezért jó lenne az intézkedést mielőbb kivezetni. 

Ezen a téren érdekesség lehet, hogy egyébként a kormány is így gondolja: Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára januárban a parlament költségvetési bizottságában ugyanis azt mondta, a kabinet és a jegybank között is egyetértés van arról, hogy ki kell vezetni az ársapkákat, csak az időpont a kérdés. A kabinet 2022 februárjában vezette be az árstopot egyes alapvető élelmiszerekre, de később arról is döntött, hogy kibővíti ezt az intézkedést: az árkorlátozás már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, miközben a korábban megjelölt hét termékre változatlanul érvényes. Mint ismeretes, a döntés hatálya 2023. április 30-ig szól, és az alábbi termékekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tej, friss tojás, és étkezési burgonya (az újburgonya kivételével). A szabályozás értelmében az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi ellenértéknél, az utolsó két árucikké pedig a 2022. szeptember 30-i árnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03