Itt az újabb áremelés: brutálisan drágulhatnak az élelmiszerek januártól itthon

Itt az újabb áremelés: brutálisan drágulhatnak az élelmiszerek januártól itthon

agrarszektor.hu
Az új rendelet miatt szinte lehetetlen helyzetbe kerülhetnek a boltok, hiszen olyan sok árstopos terméket kellene tartaniuk, amennyi jelenleg nem áll rendelkezésre Magyarországon. Ezért félő, hogy az országot eláraszthatja az olcsó import. Ugyanakkor ezt sem lehet pillanatok alatt beszerezni, így feszített helyzetbe kerülhet az ipar, ráadásul újabb, drasztikus áremelkedés várható a nem árstopos termékek körében. Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint a rendeletet tulajdonképpen lehetetlen betartani a kétszeres készletszinttel.

A magyar ipar nem fogja tudni teljesíteni a kétszeres rendelést az árstopos termékekből. Ez egyszerűen képtelenség - mondta a Portfolionak egy neve elhallgatását kérő forrás a kormány új rendelete kapcsán. A január közepétől életbelépő szabály szerint ugyanis mindig kell lennie a polcokon árstopos termékeknek, a szigorú értelmezés szerint az eddig előírt napi átlagkészlet kétszeresét kell biztosítaniuk a cégeknek. Számos esetben már az egyszeres mennyiséget sem tudták biztosítani - vélekedett az egyik forrás, aki arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban is folyamatos áruhiány volt az árstopos termékekből, és most is gond van az UHT tej és a cukor szállításával. Szerinte egyáltalán nincs felkészülve a magyar ipar a kétszeres mennyiség szállítására, amire később sem lesz képes az élelmiszeripar.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet az újabb árrobbanás az élelmiszereknél?

Az egyik forrás továbbá úgy gondolja, hogy a kereslettől függetlenül a kiskereskedelmi láncoknak most a kétszeres mennyiséget kell megrendelniük, ha el akarják kerülni a bírságot. Ezért sokan az import irányába nyithatnak, azonban 15 nap alatt felkészülni, és duplázni a mennyiséget kivitelezhetetlennek látszik. Ezt a mennyiséget viszont még importból sem igazán lehet fedezni. A rendelet nem titkolt célja az áruhiány megszüntetése. Úgy vélik, hogy komoly gondokkal szembesülhetnek majd a fogyasztók, hiszen a vállalatok eddig az árstopos termékeken keletkezett veszteséget osztották szét a többi, nem árstopos termékre. Ha most kétszer annyit kell tartani, mint eddig, és ezért a veszteség duplázódik, akkor még jelentősebb mértékben kell növelni a nem árstopos termékek árát. Ami szintén lesújtó lehet, hogy erre akár néhány héten sor is kerülhet, mivel a vállalatok a napokban ki fogják számolni, mennyivel nő a veszteségük az új rendelet miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyik forrás szerint a büntethetőségen kívül nincsen más értelme ennek a rendeletnek, mivel a hazai élelmiszeriparban nincsen ekkora teljesítmény. A másik, kiskereskedelmi szektorra rálátó forrás kiemelte, hogy az ágazatban ismét felmerült a rendelet megjelenése után a szabály minden lehetséges színterén való megtámadása. Kitértek arra is, hogy minél később tervezik kivezetni az árstopot, annál nagyobb lesz az árrobbanás a beszerzési árak folyamatos emelkedése miatt, hacsak nem omlik össze az árstopos piac a kivezetés előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?