Itt az igazság: most lehull a lepel rengeteg magyar élelmiszerről

Itt az igazság: most lehull a lepel rengeteg magyar élelmiszerről

MTI
Az Agrárminisztérium (AM) bemutatta a Magyar élelmiszerkönyv honlapját, amely segítséget nyújt a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek és élelmiszer-összetevők megismeréséhez és eligazít a különféle termékjelölések között. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a bemutatón elmondta: azért hozták létre a honlapot, mert a fogyasztók ugyan egyre tudatosabbá váltak, ám ehhez megfelelő információkra van szükségük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar élelmiszerkönyv egy jogszabálygyűjtemény, amely iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak az elvárt, megbízható minőségű termékekről, azok összetevőinek jellemzőiről, a tisztességes gyártási gyakorlatukról és az ellenőrzésük során alkalmazandó vizsgálati módszerekről. A gyűjteményhez kapcsolódó honlap pedig elsősorban a fogyasztóknak szól, információkat nyújt a könyvről, a hozzá kapcsolódó szervezetekről, tudományos bizottságokról, továbbá híreket, érdekességeket tartalmaz - ismertette a helyettes államtitkár. Kitért arra, hogy a honlap létrejöttét megelőzte a magyar lakosság körében több mint 500 ember megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás (életkorra, nemre és lakóhelyre bontva), amelyben a válaszadók 13 százaléka tudta, hogy mi az élelmiszerkönyv, egyharmaduk hallott már róla, de nem tudta mi ez, 50 százalékuk pedig nem is hallott róla.

A honlapról szólva kiemelte, hogy a Mit eszünk? "fülre" kattintva a fogyasztók termékcsoportokra bontva kaphatnak olyan hasznos információkat az élelmiszerekről, amelyek nagy segítséget jelenthetnek egy bevásárlás során a termékek közötti válogatásban. Választ kaphatnak olyan gyakori kérdésekre, mint például, hogy mi a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között, mit nevezünk gyümölcsszörpnek, vagy mit jelent az UHT tej megnevezés. Az élelmiszerek megfelelő minőségének biztosítása és a fogyasztók teljes körű, tisztességes tájékoztatása mellett fontos cél a jó minőségű élelmiszerek térhódításának elősegítése, valamint a gyenge, rossz minőségű élelmiszerek piacának visszaszorítása - mondta a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29