Áttörés a magyar földeken: ez a törvény sok gazda életét megkönnyítheti

Áttörés a magyar földeken: ez a törvény sok gazda életét megkönnyítheti

agrarszektor.hu
2018-ban az Európai Bíróság hozott egy ítéletet a 2014-ben megszüntetett haszonélvezeti jogok vonatkozásában, aminek végrehajtása a magyar jogalkotót terhelte. Ennek megvalósítása érdekében került benyújtásra a parlamentnek egy törvényjavaslat, ami biztosítja az érintett jogosultak számára, hogy választhatnak, kérik-e a haszonélvezeti jog visszajegyzését - magyarázta Andréka Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy a parlament előtt levő törvényjavaslat hogyan módosítaná a földforgalmi eljárás menetét és a haszonbérleti szerződések vizsgálatát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy, a 2014-ben megszüntetett haszonélvezeti jogokkal kapcsolatos 2018-as az európai bírósági ítéletből kifolyólag benyújtásra került a parlament elé egy salátatörvény, ami lehetővé teszi ezeknek a haszonélvezeti jogoknak a visszajegyzését. Az érintettek választhatnak, hogy kérik-e a visszajegyzést, vagy sem, illetve ha valamilyen objektív okból kifolyólag erre nincs lehetőség, vagy az azóta eltelt időre való tekintettel - magyarázta Andréka Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember kifejtette, hogy ha a visszajegyzésre valamilyen objektív oknál fogva ezt nem igénylik, akkor kérhetnek pénzügyi kompenzációt. Andréka Tamás elmondta, hogy az eljárás azzal fog kezdődni, hogy a földhivatal a földhivatal a rendelkezésére álló adatok alapján ki fogja értesíti az érintetteket, akiknek fél évük lesz dönteni, vagyis 2023 februárjáig jelezhetik az igényüket. Ha valamilyen objektív oknál fogva - mint például a tulajdonosváltás, az ingatlan megosztása, vagy ha azt kivonták a művelésből - fizikailag már nem lehet helyreállítani a mezőgazdasági használatot, akkor nincs lehetőség a visszajegyzésre, de az érintett pénzügyi kompenzációra tarthat igényt.

Ennek mértéke a haszonélvező életkorától függ, ugyanis figyelemmel kell lenni arra, hogy az illető még mennyi ideig lenne potenciálisan alkalmas a terület művelésére

- ismertette Andréka Tamás.

Az Agrárminisztérium főosztályvezetője beszélt arról is, hogy a salátatörvényben a kormány a földforgalmi szabályozás módosítására is javaslatot tett. A földforgalmi eljárásban a kifüggesztési szakaszt megfordították. A javaslat értelmében a földforgalmi szerződés kifüggesztését a földhivatalnál kell majd kezdeményezni, amely előzetesen megvizsgálja a szerződést, és így előre ki tudja szűrni azokat a pontokat, amelyek a későbbiekben akadályát jelentenék a szerződés jóváhagyásának. Ezzel az a jogalkotó szándéka, hogy eleve érvénytelen szerződések ne kerülhessenek kifüggesztésre, és az érintett felek ne csak hosszú idő múlva értesüljenek arról, hogy a tervezett jogügyletet a hatóság elkaszálta. Az új szabályozás értelmében a földhivatal már az eljárás elején egy szűrést fog elvégezni, majd a hivatal fog intézkedni a jegyző felé a szerződés kifüggesztését illetően. Vagyis a jogosultak már egy elővizsgált szerződést fognak tudni elfogadni.

Andréka Tamás beszélt arról is, hogy a törvénymódosítás a haszonbérleti szerződések vizsgálatával kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket, hogy megelőzhessék az esetleges visszaéléseket. A szakember elmondta, hogy a haszonbérek arányosságának kérdése még nincs megfelelően szabályozva. A túlzott mértékű haszonbér visszatartja az előhaszonbérre jogosultakat attól, hogy ezt a jogukat gyakorolják. A törvény viszont meghatározza azokat a szempontokat, amiket a haszonbér vizsgálata során a hatóságnak kötelezően figyelembe kell majd vennie. Ahogy az Agrárminisztérium főosztályvezetője fogalmazott, ide elsősorban az ingatlan paraméterei, a művelhetőségre, öntözhetőségre, alakra és elhelyezkedésre vonatkozó objektív körülmények fognak tartozni.

Lehetőséget biztosítunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára, hogy - mint a gazdák érdekeit képviselő testület - ebbe az eljárásba, ebbe a folyamatba becsatlakozzon, és kifejthesse az álláspontját

- mondta Andréka Tamás.

Címlapkép forrása: Portfolio.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29