Megdöbbentő, ami a piacokon zajlik: ennyiért árulják a magyar diót itthon

Megdöbbentő, ami a piacokon zajlik: ennyiért árulják a magyar diót itthon

agrarszektor.hu
Fénysebességgel robogunk az ünnepek felé, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar családok asztalát hamarosan ellepik az ikonikus sütemények is, mint például a bejgli. Bár már sokféle bejgli létezik, az örök klasszikus a mákos és a diós. Utóbbi viszont sosem volt olcsó alapanyag, most pedig a megszokottnál is mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki magában vagy feldolgozott formában szeretne belőle vásárolni. A diós bejgli kedvelőinek számolnia kell azzal, hogy a tölteléknek valót körülbelül 20%-kal drágábban kell megvennie, mint tavaly.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dió kedvelt csemege Magyarországon, de kétségtelen, hogy az év végi ünnepi időszakban van rá a legnagyobb kereslet, köszönhetően az ikonikus süteményeknek. Ugyanakkor árnyékolja a képet, hogy az élelmiszerek óriási ütemben drágulnak, ami alól persze a dió sem kivétel. Lapunk korábban megírta, hogy 2022-ben a jó minőségű bejglik ára általában nagyjából 3 ezer forintról fog indulni, és még a  4,5-5 ezer forintot is elérheti. Ezek az árak bizony nagynak tűnhetnek, de már a bejgli esetében is figyelembe kell venni azt a tényezőt, hogy, ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Emellett az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek. Ha valaki otthon szeretne sütni, az valamelyest olcsóbb lehet, de készülni kell arra, hogy fillérekből nem hozható már ki semmilyen finomság sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

Drága mulatság a dió, de nem mondható drasztikusnak a drágulás

A KSH adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnára emelkedett. Szakértők a 2021. évi diótermést az ország nyugati részén közepesnek, a keleti részén jónak ítélték. Magyarországon a héjas dió külkereskedelmi egyenlege pozitív, mivel az importja nem számottevő: 2021 január és november között 23 tonna volt. A héjas dió kivitele volumenében 6 százalékkal 478 tonnára (értéke 12 százalékkal 443 millió forintra) nőtt ugyanekkor. A kiszállítás elsősorban Németországba irányult - írja az AKI.

A NAK adataiból kiderült, hogy a korábbi pozitív piaci visszajelzések miatt a hazai diótermő terület folyamatos növekedést mutatott Magyarországon az elmúlt évtizedben. Míg tíz évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 ezer hektárt, addig jelenleg 8 ezer feletti hektáron termelünk diót, melyből a termőkorú ültetvények területe mintegy 5-6 ezer hektár. Magyarországon az éves termés egy átlagos évben 7 ezer tonna körül alakul, míg egy igazán jó évjáratban elérheti a 10 ezer tonnát is. Az előállított dió éves elsődleges termelési értéke 4-6 milliárd forint. Egyúttal az utóbbi években tapasztalt klímaváltozás mellett a növényvédelmi problémák is jelentősen befolyásolták a dió hazai termeszthetőségét, így csökkent a koraiságból és a minőségből adódó korábbi előnyünk.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kedvelt csonthéjas sosem volt a legolcsóbb nassolnivaló, tavalyhoz képest azonban további 20%-ot emelkedett az ára. Szeptemberben az Agrárszektor megírta, hogy ahogy a legtöbb gyümölcsféle esetében, a diónál is szembetűnő az elmúlt évek során mért brutális áremelkedés. Tavaly 1 kg tisztított dióbél a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 4630 Ft volt. A dióbél kilós ára 2019 óta folyamatosan 4 ezer forint körül ingadozik, idén a boltokban nem volt ritka a 6-7 ezer forint/kilogrammos ár sem. Jelenleg az árak az alábbiak szerint alakulnak egy kilogramm dióbél esetében:

  • a Nagybani Piacon az I. osztályú hazai 2800 és 3800 forint között, míg az import 3200 és 3800 forint között mozog,
  • az Auchanban az 500 grammos kiszerelés 3300 forint, így egy kilogramm 6600 forintba kerül,
  • a KözértPluszon 4300 forintos áron kínálják,
  • a Grizly-n pedig akciósan 3500 forintos áron lehet hozzájutni.

Ebből tehát kiderül, hogy nagyon nem mindegy, honnan szerezzük be a diót, rengeteget spórolhatunk, ha termelőktől, piacokról vásároljuk. Persze, akkor sem számít olcsónak a 3000-4000 forintos ár. Tavaly októberben a vidéki és fővárosi piacokon a tisztított dióbél kilója egyébként 3000-4500 forint közötti áron mozgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?