Érik az újabb olajkrízis: ezt az egész világ meg fogja érezni

Érik az újabb olajkrízis: ezt az egész világ meg fogja érezni

agrarszektor.hu
Nehéz helyzetbe kerültek az európai olívaolaj-termelők: két éve egy baktérium tizedelte meg Európa olajfáit, most pedig az aszály teheti meg ugyanezt. Az aszály és a forróság annyira megviselte az amúgy viszonylag nagy tűrőképességgel rendelkező olajfákat, hogy az már a világ olívaolaj-ellátását is veszélybe sodorta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén júliusban Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Portugália egyes részein sorra dőltek meg a rekordok a forróság miatt, ráadásul több helyen erdőtüzek is pusztítottak. Az aszály és a szélsőséges időjárási jelenségek mostanra egész Európa olívaolaj-termelését veszélybe sodorták - írta meg a 444.hu a CNN értesülései alapján.

A Nemzetközi Olívatanács adatai alapján szerint Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője: tavaly a világ fogyasztásának több mint kétötödét adták, de Görögország, Olaszország és Portugália is fontos szereplők az olíva-piacon. Egy andalúz termelő, Manuel Heredia Halcón arra számít, hogy az olívaolaj-termése idén körülbelül 40%-kal fog csökkenni a rendkívüli időjárás miatt.

Az olívaolaj előállítása ugyanis az időzítésről szól: A fák márciusban kezdenek rügyezni, mielőtt májusban kinyílnak a virágok. Az olajbogyók a nyári hónapok során növekednek, ősszel pedig betakarítják őket. Andalúzia, Spanyolország legdélebbi régiója adja a világ olívaolajának mintegy harmadát. Ezen a területen megszokott, hogy a hőmérséklet rendszeresen eléri a 40 Celsius-fokot, de nem májusban, amikor a virágok nyílni kezdenek. Manuel Heredia Halcón szerint

abban a pillanatban talán a termés 15-20%-át veszítettük el.

A hőhullám mellett a termelőknek az is komoly fejfájást okozott, hogy három éve zsinórban nagyon kevés csapadék esett. A Guadalquivir folyó vízszintje, amely a környező olajfaligetek öntözését segíti, kritikusan alacsony. Az andalúz termelő elmondta, hogy ebben a vegetációs időszakban csak a szokásos vízmennyiség felét tudta adni a fáinak. Jövőre pedig még rosszabb lesz, mert a gátak teljesen kiürülnek - mondta Manuel Heredia Halcón.

A hiány egyúttal jelentős áremelkedéssel is jár majd: a cikk szerint az olívaolaj kiskereskedelmi árai 14%-kal nőttek júliusig az EU-ban, az infláció és a többi élelmiszer árának emelkedése pedig vélhetően még magasabbra löki majd az olívaolaj árát. Az andalúz termelő az idei olajat literenként 4 euróért tervezi eladni a vásárlóinak, köztük ázsiai és amerikai importőröknek. Ez 30%-os áremelkedést jelent tavalyhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?