Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon a jövőben

Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet a polcokon a jövőben

agrarszektor.hu
Mostanra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található információk szerint 5 cég tett bejelentést Magyarországon arról, hogy változtat az élelmiszerek összetevőin, az ukrajnai háború kitörése óta bekövetkezett hiány, illetve alapanyagdrágulás miatt sokan kénytelen egyes hozzávalókat - mint a napraforgóolaj - lecserélni. Ez a változás jelenleg összesen 95 terméket érint, ezekben a napraforgóolajat sertészsírral, repceolajjal, pálmaolajjal vagy szójaolajjal helyettesíthetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Külföldön már áprilisban elkezdték kommunikálni, hogy a háború következtében állandósulni látszó napraforgóolaj hiány miatt egyes rágcsálnivalók összetétele változni fog - írja a Pénzcentrum. Magyarországon az első cég, aki komoly lépésre kényszerült, az egyik hazai vezető konzervgyártó, a Szegedi Paprika Zrt. volt, amely május végén bejelentette az alapanyagcserét. Akkor Aro, Baroni, CBA Piros, Hazánk Kincsei, Házias Ízek, Menü, PENNY, Privát, Reál, Spar márkájú konzervek kerültek a listára, mely később kibővült Coop termékekkel is. A konzervek után hamarosan más kategóriát képviselő élelmiszerek is rákerültek a listára: pl. a Metro Chef gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött tintahal karikák. Az alapanyag-változás a Metro Chef márka Pesto Alla Genovese, a panírozott mozzarella rudak,a chili sajt nuggets, és a cheddar sajtos jalapeno temékeit is érinti.

Augusztusban már az ALDI is megtette a bejelentést, hogy a chipsek és a gyorsfagyasztott hasábburgonya esetében pálma- illetve repceolajat alkalmaznak majd napraforgóolaj helyett. A Burgonyachips 200 g - sós vagy paprikás ízben, a Hagymás-tejfölös chips 200 g és a Hullámos chips 200 g - sós vagy hagymás-tejfölös ízben tehát ezután repceolajjal készül, mely a megszokott chips ízekre is kihatással lehet. Ugyanakkor nagy változástól valószínűleg nem kell tartani, hiszen a minőséget tartania kell a gyártóknak, és feltehetően a felhasznált pálmaolaj ízben nem fog olyan távol esni a napraforgótól. Azonban sokan elvi okokból nem vesznek olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, a gyártás környezetkárosító hatása miatt, vagy egészségügyi megfontolásból. Később a gyorsfagyasztott hasábburgonyával kapcsolatban is megtette a bejelentést a boltlánc az összetevő változásáról, ebben repceolajat fognak alkalmazni. Azonban az aldis chipsekkel, sültkrumplival még nem ért véget a lista. A TUC kekszek gyártója a Mondelez Hungária Kft. is 6 termékével kapcsolatban bejelentette a változtatást, miszerint több száz termék alapanyagait fogja érinteni és érinti már most a háború.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?