Hiába olcsó, nem kell a zöldség, gyümölcs a lengyeleknek: megvan, mi áll a háttérben

Hiába olcsó, nem kell a zöldség, gyümölcs a lengyeleknek: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Hollandia, Németország és Belgium is fontolgatja a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő ÁFA eltörlését, a 0%-os kulcs bevezetését. Ez az ötlet a távozó Draghi kormány részéről Olaszországban is felmerült, de végül elvetették. A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) fogyasztási adatainak alakulása azonban nem támasztja alá, hogy a 0%-os ÁFA vagy a zöldségek és a gyümölcsök árszínvonala egyértelmű üdvözítő út lenne a magasabb fejenkénti fogyasztás eléréséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lengyelországban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2019-ig, a koronavírus-járvány kitöréséig sajnálatos módon folyamatosan csökkent, ám a pandémia megszakította ezt a trendet. Olyannyira, hogy a járvány első hullámai alatt a fogyasztás új rekordot ért el, márpedig ebben az időszakban volt a csúcson például az alma ára. Ezért a lengyel elemzők úgy vélik, hogy a holland és a belga ÁFA-csökkentés tervezett hatása, azaz a fogyasztás növelése nem feltétlenül fog megvalósulni. A Lengyelországban tapasztalt rekord fogyasztás fő oka ugyanis nem a zöldségek és gyümölcsök alacsony ára volt, hanem az egyes termékek, termékkörök iránt megerősödött kereslet. A járvány alatt az emberek szerették volna szervezetüket, immunrendszerüket ellenállóbbá tenni a fertőzéssel szemben - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Nézzük ennek a fordítottját, azaz mi történt azokban az időszakokban, amikor a zöldségek és a gyümölcsök igen olcsók voltak. A GUS szerint azokban az években, amikor egyes termékek esetében komoly túltermelés mutatkozott, és az árak a mélyben voltak, nem tapasztaltak jelentős fogyasztásnövekedést. A GUS adatai ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy több zöldséget és gyümölcsöt a magasabb jövedelműek fogyasztanak az átlagos jövedelmi helyzetű vásárlókhoz képest (zöldségeknél 9 kg/hónap a 6,6 kg/hónaphoz képest, gyümölcsöknél pedig 5,3 kg/hó a 2,9 kg/hónaphoz képest).

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebből pedig az elemzők szerint az következik, hogy nem az alacsony ár, hanem a magasabb jövedelmi helyzet (illetve az ehhez kapcsolódó kulturális attitűd és fogyasztási szokások) befolyásolja a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Lengyelországban február elejétől átmeneti intézkedésként 0%-os ÁFA van érvényben a friss zöldségekre és gyümölcsökre, de mindezidáig egyetlen politikai erő sem állt elő olyan javaslattal, hogy az ÁFA-mentességet állandóvá kellene tenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03