Bármikor beüthet a sóhiány Európában: itt az orosz-ukrán háború nem várt hatása

Bármikor beüthet a sóhiány Európában: itt az orosz-ukrán háború nem várt hatása

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy újabb gond ütheti fel a fejét az élelmiszer-termelésben a háború miatt: Ukrajna egyik legnagyobb sóbányája, az Artemszol több mint egy hónapja leállította termelését, aminek következtében sóhiány alakulhat ki az országban.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Viktor Jurin, a vállalat igazgatója egy rádióadásban elmondta, hogy a sóbánya határozatlan időre felfüggesztette a termelést. Az ágyúzás folyamatos, az adminisztrációs épület részben megsemmisült. Közvetlen találatok érték a tárnákat, anyagraktárakat. A gyártási folyamat ellehetetlenült. Nem fogják veszélybe sodorni a dolgozóik életét. Az üzem területéről evakuáltuk a személyzet nagy részét, mindössze néhány irodai dolgozó és mérnök maradt a bányában. Hozzátette azt is, hogy áprilisban leállították a vállalkozást, mert lehetetlenné vált a késztermékek vasúti kivitele - írja a Világgazdaság az UNIAN nevű ukrán hírportál alapján. Ez a leállás viszont fél Európa ellátásra hatással lehet, többek között a magyarországi, lengyelországi, grúziai, moldovai, azerbajdzsáni és romániai fogyasztók is érezni fogják a gyártás leállását. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 7. 05:58