Komoly változás jöhet a boltokban: hamarosan ilyen jelölés lesz a tojásokon?

Komoly változás jöhet a boltokban: hamarosan ilyen jelölés lesz a tojásokon?

agrarszektor.hu
Amerikában évek óta nem tapasztalt erősségű madárinfluenza-járvánnyal küzdenek, a helyzet súlyosságát az is jól mutatja, hogy eddig mintegy 35 millió baromfi esett a járvány és a megelőzési célú járványvédelmi intézkedések áldozatául. Utóbbihoz a madarak kötelező zárt tartása is tartozik, amit azért rendelnek el, hogy megállítsák a fertőzés terjedését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az USA-ban, de több nyugat-európai országban is - így Franciaországban, ahol eddig 16 millió madár került kényszervágásra, novemberben rendeltek el zárt tartást - most amiatt robbant ki fogyasztóvédelmi jellegű vita, mert egyrészt a városi lakosságot meglepetésként érte, hogy madárinfluenza-járvány idején a szabadtartásos és organikusan tartott állományokat is bezárják, ugyanakkor többen megkérdőjelezik, hogy jogosan értékesíthetik-e ezek a gazdaságok továbbra is szabadtartásos címkével, magasabb árkategóriában a karanténban tojt tojásokat. Mivel ez akár a fogyasztók megtévesztéseként is felfogható - írja a Reuters alapján az Index. Noha a vásárlók egy része megérti az intézkedések szükségességét, a tájékoztatás hiányát azonban mindenképp felróják a tojástermelőknek és a boltoknak is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ilyen esetekben az EU-s és a brit szabályozás szerint mintegy 16 hetes zárt tartás után tájékoztatni kell a fogyasztókat a tartáskörülményekre vonatkozó változásról. Addig azonban a termelők használhatják a szabadtartásos megjelölést. A jelenlegi szabályok szerint Nagy-Britanniában például a karanténos állományokból származó tojásokra átmenetileg a ketreces tartásból származásra utaló feliratot kell tenni. Az USA-ban megengedőbbek, hiszen nem kell átcímkézni a madárinfluenzához hasonló váratlan események miatt az organikusan, illetve szabadtartásos állományokból származó tojásokat. Összesen csak annyi a feltétel, hogy normál esetben ezeknek a jószágoknak lehetőségük van a friss levegőre is kijutni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03