Fertőzőek lehetnek a fagyasztott zöldségek? Így előznék meg a bajt Magyarországon

Fertőzőek lehetnek a fagyasztott zöldségek? Így előznék meg a bajt Magyarországon

agrarszektor.hu
Új kutatást indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerése érdekében. A március 31-ig kitölthető online kérdőív egyebek mellett arra is kitér, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, ahogy az is, hogy figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat. A kutatás segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, milyen valós kockázatok merülnek fel fogyasztói szinten ezzel a termékkategóriával kapcsolatban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Néhány éve az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány. Az élelmiszerbiztonsági pandémiában bizonyítottan 46 személy betegedett meg és szorult kórházi kezelésre, valamint 5 haláleset is történt. Szomorú tény, hogy a szennyezés ellenére a megbetegedések megelőzhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával - olvasható a Nébih oldalán.

A veszélyforrás azonosítása és csökkentése érdekében a hatóság szeretné felmérni a hazai fogyasztói szokásokat. A hivatal ezért egy online kérdőívvel többek között arra keresi a választ, hogy a magyar fogyasztók mit gondolnak a gyorsfagyasztott termékekről, miket részesítenek előnyben, vannak-e általános és speciális elkészítési szokásaik, továbbá elolvassák-e, betartják-e a jelölésen szereplő utasításokat. A felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal a vásárlás, a szállítás, az otthoni tárolás és az előkészítés során.

A kérdőív segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, hogy melyek a legjelentősebb kockázatok fogyasztói szinten e termékkategóriában. Az eredmények alapján a Nébih egy lakosságnak szóló tájékoztatót is összeállít a későbbiekben, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat. Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni.

Az adatgyűjtés 2022. március 31-ig tart. A kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe. A felmérés az alábbi linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?