Óriási lehetőség: rangos nemzetközi minősítést kaphatnak a magyar termelők

Óriási lehetőség: rangos nemzetközi minősítést kaphatnak a magyar termelők

MTI
Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek: az első határidő 2022. február 20-a, azonban aki most nem tud pályázni, annak lehetősége lesz május 20-ig, vagy augusztus 31-ig benyújtania a jelentkezését - közölte az MTI-vel Nagy Júlia GEOfood védjegykoordinátor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy Júlia sajtóközleményében ismertette: a nemzetközi minősítő védjegyhez jelenleg a világ 29 UNESCO Globális geoparkjának azon termelői és éttermei csatlakozhatnak, akik teljesítik az előírásokat. A védjegy megszerzésének alapfeltétele, hogy az alapanyagoknak helyből, a geopark területéről kell származniuk, a termékek előállítóinak a geopark területén kell működniük, a GEOfood termékeknek pedig szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, és erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat kell megadni az élelmiszereken vagy az éttermek étlapjain - tette hozzá a védjegykoordinátor.

A közlemény szerint a szigorú előírásoknak volt köszönhető, hogy 2021-ben összesen két nógrádi étterem kaphatta meg a védjegyhasználati jogosultságot, a hollókői Castellum Hotel Mikszáth Étterme, illetve a Mátraverebély-szentkúti Szent Jakab Étterem. A koordinátor a cím elnyerését kiemelkedőnek nevezte, mivel a világon összesen 24 étterem kaphatta meg eddig a minősítést. Nagy Júlia azt is közölte, hogy a GEOfood védjeggyel a termelők és éttermek nemcsak minősítő védjegyet, hanem nemzetközi bemutatkozási lehetőséget is nyernek, hiszen az UNESCO International Geoscience Program 726. számú projektjének köszönhetően a GEOfood program védjegyeseit egyre szélesebb körben mutatják be szerte a világon különféle utazási kiállításokon és egyéb rendezvényeken, valamint a program online csatornáin is. A védjegypályázatokat a beadási határidőket követően egy hónapon belül bírálják el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?