Kiderült a csúf igazság: ez állhat valójában a brutális kenyérdrágulás hátterében

Kiderült a csúf igazság: ez állhat valójában a brutális kenyérdrágulás hátterében

agrarszektor.hu
Óriási áremelkedések tapasztalhatóak, immáron nemcsak a mezőgazdaságban, de az élelmiszeriparban is. A pékségekben már olyan termékek árai is elkezdtek nőni, amelyeknél a piac amúgy nem indokolná a drágulást. A szakértő szerint egyértelmű, mi van a jelenség hátterében.

A tavalyi évre jellemző gabonaár-emelkedések idén sem torpantak meg. Jelenleg kétszer annyiba kerül egy tonna búza, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Raskó György, agrárközgazdász szerint a pékségekben már olyan termékek ára is emelkedik, ahol azt a piac nem is indokolná - olvasható az Infostart oldalán.

Előfordulhat, hogy még további áremelkedés történik. Jelen pillanatban ennek a jelei láthatók is, hiszen január elején elképesztő drágulás kezdődött annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló termelés és készlet abszolút elegendő

- fogalmazott Raskó György.

A szakember úgy látja, egyértelmű, hogy a spekuláció hajtja fel az árakat. A portál jelezte, hogy a Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnökétől származó információi szerint vannak olyan ágazati szereplők, akik szándékosan visszatartják, azaz nem értékesítik a búzájukat, mert így egy év alatt akár 3-4 évnyi profittal is számolhatnak. Hogy ez lehet-e az a spekuláció, amire most sokan gondolnak a búzánál, arról Raskó György azt mondta, a magyarok is spekulálnak, de a világpiaci szereplők is hasonlóképpen gondolkodnak.

A chicagói tőzsdei jegyzés, a párizsi gabonatőzsdei jegyzés is közrejátszik a folyamatban. Amiben reménykedni lehet, hogy megáll az emelkedési trend, történik valamiféle visszarendeződés. De ez az idei nyár előtt nem derül ki

- részletezte Raskó György.

Arra azonban számítani lehet, hogy ezen mesterségesen generált folyamat idején a világon mindenütt magasabb lesz az infláció, amely így végül hamarosan a fogyasztói árakban is jelentkezni fog, mivel a pékek, pékségek is drágábban juthatnak liszthez. Az agrárközgazdász úgy látja, az alapanyag kevesebb mint 20%-a az árnak, miközben a többi összetevő is drágult a sütőiparban: az energiaárak és a munkaerőköltségek is emelkedtek. Raskó György szerint azonban olyan mértékű áremelésre, mint amilyen tavaly ősszel volt, idén nem kell számítani. Arról, hogy a pékségekben miért lehet mégis hétről hétre akár 10-20%-os drágulást tapasztalni, a szakember azt mondta: ha a kereskedő azt olvassa vagy hallja, hogy "inflációs várakozások vannak" az emberekben, akkor olyan termékkörökben is drágít, ahol egyébként nem lenne rá szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?