Kegyetlenül megdrágult a népszerű őszi csemege: ötezret is elkérhetnek kilójáért

Kegyetlenül megdrágult a népszerű őszi csemege: ötezret is elkérhetnek kilójáért

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok és a dióburok-fúrólégy károsítása miatt 2020-ban a szakértők az átlagos évek diótermésének felét valószínűsítették, de a betakarítást az extrém csapadékos időjárás is megnehezítette. A dió ára éppen ezért évről-évre emelkedik. Hogy idén milyen lesz a termés, az még csak most fog kiderülni. A piacok és boltok kínálata alapján azonban már most látszik, hogy idén is zsebbenyúlós a dióvásárlás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat adatai szerint az EU nettó importőr dióból. A dióbél importja 7%-kal 86,5 ezer tonnára nőtt, míg a kivitele 6%-kal 5,2 ezer tonnára mérséklődött 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos periódusához képest - olvasható a HelloVidék oldalán. A héjas dió importja 2 százalékkal 46,2 ezer tonnára, a kivitele pedig 32 százalékkal 4,3 ezer tonnára csökkent. Az ország diótermő területének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahol 2020-ban 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnát ért el.

A szakértők a tavaszi fagyok és a dióburok-fúrólégy károsítása miatt 2020-ban az átlagos évek termésének felét valószínűsítették, emellett a betakarítást az extrém csapadékos időjárás nehezítette. A teol.hu beszámolója szerint általában nem szokták a diófákat permetezni a gazdák, hiszen méretüknél fogva is nehéz megközelíteni ezeket, de akinek ültetvénye van és lekötött szerződése a termésre, az nem engedheti meg magának, hogy ne védekezzen a kártevők ellen. Ráadásul fontos, hogy a lehullott termést folyamatosan fel kell szedni és meg kell semmisíteni. Ha valaki nem tudja folyamatosan felszedni a termést, akkor fóliát lehet a fa alá teríteni, és hetente eltávolítani a lehullott diót a további fertőzések megelőzése elkerülése végett. Apró lépés, de nagyon fontos a dió miatt, hiszen tavaly például a termés 70-80%-át vitte el a kártevő a megyében.

Több kártevő is támadja idehaza a diótermést, ezek közül az egyik az almamoly. Ennek a kártevőnek a fiatal lárvái berágnak a dió belsejébe és felélik a magbelet, mellyel jelentős gazdasági kárt okoznak. Károsítása általában júliusban és augusztusban következik be. A másik a nyugati dióburok-fúrólégy, ami 2012-óta van jelen hazánkban. Az Észak-Amerikából behurcolt kártevő lárvái a dió zöld burkát fogyasztják. A burok feketedik, a termésre tapad, penészedik, így az eladhatatlanná válik. Emellett korai terméshullást is előidézhet.

A KSH adatai szerint Magyarország dió-külkereskedelmi egyenlege - ellenétben az EU-éval - pozitív. A héjas dió kivitele volumenében 78%-kal 297 tonnára (értéke 79%-kal 264,8 millió forintra) esett 2020. január és november között az előző év azonos időszakához képest. A kiszállítás elsősorban Olaszországba és Németországba irányult. A héjas dió importja évente nem számottevő mennyiség, 19 tonnáról 21 tonnára nőtt a vizsgált időszakban, elsősorban Szlovákiából (19,9 tonna) szállították Magyarországra. A dióbél kivitele 24%-kal, 444,8 tonnára nőtt (értéke 53%-kal 841 millió forintra emelkedett) a megfigyelt időszakban. A dióbél exportpiaca diverzifikáltabb, mint a héjas dióé, a fő piac az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország. Az import zömét a dióbél adja, amelynek behozatala 66%-kal (933,8 tonna) nőtt 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Mit mutatnak az árak?

Mivel a dió kedvelt sütemény alapanyagnak számít a magyar családok körében, a HelloVidék utánanézett, hogy alakultak az árak az elmúlt időszakban. Az Agrárközgazdasági Intézet PÁIR adatai szerint, a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 6%-kal volt magasabb (2981 forint/kilogramm) 2020-ban, mint egy évvel korábban. A 2020-ban betakarított dióbelet 2021 első 5 hetében 10%-kal magasabb áron (3140 forint/kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR) adatai alapján a vidéki és fővárosi piacokon a tisztított dióbél kilója 3000-4500 forint közötti áron mozog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?