Keményen törnek felfelé az élelmiszerárak: több hónapja tart már a drágulás

Keményen törnek felfelé az élelmiszerárak: több hónapja tart már a drágulás

agrarszektor.hu
Emelkedtek szeptemberben a nemzetközi élelmiszeralapanyag-árak, köszönhetően a szűkülő kínálatnak és erősödő keresletnek az alapvető termények, mint a búza és pálmaolaj, piacán - jelentette be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A 2021-es gabonatermés rekordot dönthet, de még ez is kevésnek bizonyulhat a várható kereslet kielégítéséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár indexe 1,2%-kal zárt magasabban augusztushoz és 32,8%-kal tavaly szeptemberhez képest. A mutató hónapról hónapra követi a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszeralapanyagainak árváltozásait. A gabonafélék árindexe átlagosan 2%-kal emelkedett szeptemberben, ezen belül is a búza ára a csökkenő exportkészlet és a nagy kereslet miatt közel 4%-kal nőtt, 41%-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értéket. A rizs is drágult, míg - a globális termelési kilátások és az amerikai és ukrán betakarítás kezdetével - a kukorica csökkent (-0,3%), ami így is 38%-kal magasabb éves átlagot tudott felmutatni 2021-ben.

A következő hetekben a jelentős gabonafajták közül a búza lesz a középpontban, ahol gyorsan növekvő árakra számíthatunk

- mondta Abdolreza Abbassian, a FAO vezető közgazdásza.

A növényi olajok árindexe 1,7%-kal volt magasabban múlt hónapban - és 60%-kal 2020 szeptemberéhez képest - miután a pálmaolaj nemzetközi ára 10 éves csúcsot döntött a nagy importkereslet és a bevándorló munkaerő hiánya miatti termelési nehézségek okán Malajziában. A repceolaj ára szintén erősödött, ellentétben a szójával és a napraforgóval.

A tejtermékek árindexe 1,5%-ot nőtt augusztushoz képest ahogy a globális importkereslet és egyéb szezonális tényezők Európában és a Csendes-óceán térségében felfelé hajtotta a tejtermékek (főleg a vaj) nemzetközi piaci jegyzését. A kedvezőtlen időjárás és a magas brazil etanol árak miatt a cukor ára 0,5%-ot emelkedett egy hónap alatt és 53,5%-ot egy év alatt. A fő ok a lassuló globális importkereslet ötvözve a jó termelési kilátásokkal Indiában és Thaiföldön. A húsárindex gyakorlatilag változatlan maradt szeptemberben, miközben 26,3%-ot emelkedett éves szinten. Drágult a juh és a marhahús a nemzetközi piacokon az alacsony kínálat miatt, míg a baromfi- és sertéshús bőségesen áll rendelkezésre, így annak ára is mérséklődött.

Az idei gabonatermés alulmúlja a keresletet

Történelmi rekordot dönthet a 2021-es gabonatermés, ám a 2800 millió tonna kevés lehet a várható kereslet kielégítéséhez - állítja a FAO legfrissebb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentése. Becslések szerint 776,7 millió tonna búzát arathatunk idén köszönhetően a jó idénynek Kelet-Európában és Ausztráliában, ami ellensúlyozza az időjárás okozta termeléscsökkenést Kanadában és Oroszországban. A szemestermények globális kibocsátása elérheti az 1 504 millió tonnát, ezen belül is a cirok és árpa növekedése meghaladhatja a kukoricáét. A rizstermelést új rekordra, 50 millió tonnára várják, leginkább az indiai növekedésnek köszönhetően.

Mindeközben a gabonafelhasználás a 2021-2022-es szezonban 1,8%-os emelkedés után elérheti a 2811 millió tonnát, főként a búza növekvő népszerűsége miatt mint takarmány - egy tendencia, amit a szemestermények magas ára fűt. Ezért aztán a készletek és a felhasználás aránya valamelyest romlik, de még így is elfogadható szinten lesz. A gyorsjelentés szerint a gabonakereskedelem 0,3%-kal zsugorodik globálisan 473,2 millió tonnára, főleg az árpa- és a kukoricakereskedelem csökkenése miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?