Elkerülhetetlen a magyar dinnyetermesztés átalakulása: óriási változások jöhetnek

Elkerülhetetlen a magyar dinnyetermesztés átalakulása: óriási változások jöhetnek

agrarszektor.hu
Kiváló minőségű az idei görögdinnyetermés, és még messze a szezon vége. A később termő vidékek akár szeptember közepéig, végéig is el tudják látni magyar áruval a fogyasztókat. A termelők költsége jelentősen nőtt az elmúlt évben, ám ezt idén még nem érzékelik a fogyasztók. Sorsdöntő időszak előtt áll a versenyképes magyar dinnyetermesztés: az ágazat fennmaradásának záloga a kiskereskedelmi szereplők gazdabarát árszabása és a fogyasztói szemléletformálás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly veszteségeket okozott a kertészetekben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szélsőséges időjárás. A hideg tavasz nem okozott jelentős problémát, sőt a száraz, forró nyári hónapok kimondottan kedveztek ugyanakkor a dinnyetermesztőknek: az ország összes termőkörzetében kiváló a dinnyetermés minősége, így a vevőknek idén nem kell hosszasan válogatniuk a standokon, üzletekben elérhető kínálatból - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szélsőségesen hűvös tavaszi időjárás némileg késleltette a dinnyepalánták kiültetését. Emiatt egy héttel később kezdődött a hazai dinnye szezonja, de júliustól egyre inkább kiszorította az importot a nagy mennyiségű magyar áru - magyarázta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. Hozzátette, hogy a 2021-es dinnyetermés minősége az ország minden termőterületén kimagasló, messze felülmúlva az elmúlt éveket, így a fogyasztóknak felesleges válogatniuk a dinnyék között. A termőterület viszont valamivel elmarad a tavalyitól, de az itthon termett mennyiség így is bőven ki tudja elégíteni a belső fogyasztást, nagyjából egyharmada pedig exportra megy. Magyarország dinnyenagyhatalomnak számít, a dél-európai államok után hazánk a legfontosabb európai dinnyetermesztő ország, de a verseny erősödik.

Elkerülhetetlen az árnövekedés

A dinnyéseknek ugyanakkor a kiváló termés ellenére komoly fejfájást jelent a termelési költségek jelentős és gyors emelkedése. A termesztőket tömörítő képviselet elnöke arra emlékeztetett, hogy évek óta nő az önköltség, amelyet eddig a gazdálkodók voltak kénytelenek lenyelni. A következő években pedig elkerülhetetlen, hogy a fogyasztói árakban is érvényesítsék valamilyen formában a költségnövekedést, ellenkező esetben egyre több dinnyetermesztő hagyhat fel a tevékenységgel. Ám nemcsak ebben a szektorban okoz gondot az áremelkedés, hiszen a mezőgazdaság szinte minden területén megfigyelhető és gondot is okoz. A munkaerő költsége gyorsan emelkedik, drágul a szállítás, nő az energia ára, de megdrágult a vetőmag és a fóliasátor is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Göcző Mátyás kiemelte: a dinnyetermelők költségnövekedésének ellensúlyozását a kiskereskedelmi szereplők árpolitikája akadályozza. Júniusban még az importdinnye kapható Magyarországon, amelynek ára jóval magasabb, mint a magyar dinnyéé. Az elmúlt évek kedvező tapasztalata, hogy az üzletláncok és a diszkontok kínálatából a hazai áru megjelenésével teljesen kiszorul az import. Az egyesület vezetője ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a kereskedők még mindig vevőcsalogatóként tekintenek a magyar dinnyére, így a hazai áru megjelenésétől a szezon végéig meredeken csökkentik az árakat. A termelők pedig kénytelenek egyre nyomottabb áron átadni a dinnyét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Átalakultak a fogyasztói szokások

Ennek a kereskedelmi gyakorlatnak a háttere, hogy korábban a magyar vevők szinte kizárólag a minél nagyobb dinnyéket keresték, s a minőség kevésbé volt fontos. Az elmúlt években azonban jelentősen átalakult a kereslet: a vevők már a kisebb méretű, magszegény fajtákat választják. A termelők alkalmazkodtak az új igényekhez, és a fogyasztókat is arra buzdítják, hogy a minőségi magyar dinnyét részesítsék előnyben. A szakember szerint elengedhetetlen, hogy idehaza és külföldön is promóciós kampányokkal tegyék ismertté a magyar dinnye kiváló minőségi adottságait. A szakember hozzátette: a keresletnek tehát a minőség irányába kell elmozdulnia, a termelési költségeknek pedig jövőre már be kell épülniük a fogyasztói árakba is, de ehhez a kiskereskedelem szereplőinek is változtatniuk kell az árpolitikájukon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?