Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogy tudsz sok pénzt megtakarítani

Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogy tudsz sok pénzt megtakarítani

agrarszektor.hu
Úgy gondolhatjuk, hogy a zöldségek sajátkezű termesztése rengeteg munkával jár, míg keveset ad környezetvédelmi szemszögből - ideje átértékelni ezt a gondolatot. Ugyanis, ha mi magunk állítjuk elő a zöldségeink egy részét, akkor az nemcsak remek kikapcsolódást, hanem egészséges és friss termést is biztosítva lehet számunkra. Ami pedig még talán ennél is fontosabb, hogy a környezetet is kímélhetjük vele, amire igen nagy szükség van. Sőt, mindezek mellett rengeteg pénzt spórolhatunk meg!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat, ráadásul évente közel 150 kg szén-dioxidot is megspórol a környezetnek. Most elkészítettek egy ezzel kapcsolatos tanulmányt, melyben kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amelyre egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a CO2-kibocsátás csökkentésének előnyeire is összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk - olvasható a ShopAlike közleményében.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A tanulmány pár fontos részlete:

  • Egy háromgyermekes család, amely 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat.
  • A 3 tagú család évente akár 150 kg CO2-t is megtakaríthat, ha saját maguknak termelnek ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
  • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) okozza az EU CO2 kibocsátásának 15%-át.
  • Egy könnyű teherautó 1,5 tonnával megrakodva 150 g CO2-t bocsát ki kilométerenként.
  • Minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2 keletkezik.
  • Egy hasonló teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna = 1200 kg, ami megegyezik egy háromfős család egyévi ételfogyasztásával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyi pénzt spórolunk meg, ha magunk termesztjük az ételt?

Ime, néhány példa:

  • Egy háromtagú családra és egy 60 négyzetméretes kertre vetítve, tavasztól őszíg tartó termesztés esetében az alábbiak szerint alakulhatnak az arányok: a családnak nagyjából 1,36 kilogramm fokhagymára van szüksége, ami 24 növénynek felel meg. Ez 4250 forintba kerül, és mintegy 5800 forintot spórolhatnak meg. 
  • Ha koktélparadicsomot vesszük figyelembe, akkor 23,13 kilogramm az ideális mennyiség, ami 26 növényt jelent, 4880 forintba kerül és több mint 11 ezer forintot spórolhatnak meg saját termesztéssel.
  • Zöldsalátából körülbelül 8 kilóra van szükség, ami 31 darab termés és kicsivel több mint 800 forintba kerül, és közel 7000 forintot is meg lehet spórolni, ha a saját veteményesben termesztik.

Ebből is jól látszik az, hogy az otthon termesztett növények nemcsak egészségesebbek és finomabbak, hanem jelentősen olcsóbbak is a bolti társaiknál. Jó kezdet, ha többnyire őshonos zöldségeket és fűszereket ültetünk. Az őshonosságnak köszönhetően kevésbé fogékonyak a helyi mikrobákra, ami azt is jelenti, hogy semennyi vagy csak kis mennyiségű rovarirtó szerre lesz szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A komposzt pedig a kertészek hűséges társa. A kényelem érdekében ne telepítsük túl messzire a házunktól és a kertünktől. Hasznos tipp, ha a nyílt földre rakjuk, mert a felgyülemlett víz az utolsó dolog, amire a komposztunk körül szükségünk van. Ha találunk egy helyet, ami félig árnyékban és félig a napon helyezkedik el, érdemes ott kezdeni. Még jobb, ha egy fa is van a közelben, védelmet nyújtva a nedvességtől.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?