Egyszerű húsboltban kezdte, ma már a legnagyobb magyar kolbászmárkákkal versenyez

Egyszerű húsboltban kezdte, ma már a legnagyobb magyar kolbászmárkákkal versenyez

Bõle István
A csabai és a gyulai kolbász után ma már a harmadik legismertebb magyar kolbászmárka a tóalmási. A kilenc kolbászfajtát már nem csak a hazai fogyasztók kóstolhatják és vásárolhatják, hanem ott van a boltok polcain Csehországban, Ausztriában, de már Svédországban is. Most nagy ugrás előtt áll a gyártó manufaktúra. Néhány hónapon belül elkészül a saját vágóhídjuk, emellett a tulajdonos Kurunczi család távlati terveiben egy nagyobb húsfeldolgozó üzem felépítése is szerepel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 1990-es években a Bosnyák téri piaccsarnok egyik húsboltját vezette Kurunczi János. Akkoriban az volt az élelmiszeripari szabvány, hogy a hasított félsertés darabolásakor apróhús nem keletkezhetett, a fiatal boltvezető viszont minden egyes sertéshús darabot szép kerekre formázott, ez pedig tetszett a bevásárló háziasszonyoknak. Habár így szépen nőtt az üzlet bevétele, ugyanakkor hetente keletkezett 300-500 kilogramm nyesedékhús, ami értékes kolbász alapanyag volt. Ezen felbuzdulva Kurunczi János elhatározta, hogy saját üzemet hoz létre otthon, Tóalmáson. Családi összefogással 1994 szeptemberére el is készült a 300 négyzetméteres kisüzem - tudta meg az Agrárszektor Kurunczi Jánostól. 

A családi - talán évszázados - recepturát használták. A családi gazdaság vezetője az Agrárszektornak elárulta, hogy a kezdetekben ők is engedtek a különböző fűszerkeverék gyártók és ízfokozó forgalmazók csábításának, és használták is ezeket a nagyobb hasznot ígérő termékeket.

Aztán rá kellett jönnünk, hogy nekünk nem a naponta 100 tonna húskészítmény produkáló gyárakkal kell versenyeznünk. Minden ilyen szállítónkkal megszakítottunk minden kapcsolatot. Azóta kizárólag sót, frissen őrölt borsot, nyers fokhagymát, a legjobb minőségű hazai paprikaőrleményt és kömény magot használunk a hús mellett. Az azonos minőséget azzal érjük el, hogy a különbőz kolbászfajtákhoz, mindig a sertés azonos testtájáról vesszük a húst és a szalonnát is.

A 2015-ös OMÉK-on nagydíjas lett a tóalmási szarvaskolbász, amihez akkoriban még Új-Zélandról vásárolták a szarvashúst. Mára ez is hazai termék lett, lőtt vadat vásárolnak hozzá. Ugyanakkor kapcsolatban állnak több, szarvastenyésztéssel foglalkozó farmmal is, a jövőben ugyanis a tervek szerint erre az alapanyagra alapoznak majd.

A vállalkozásban dolgozik még Kurunczi János fia is, ő vezeti majd a néhány hónap múlva nyitó vágóhidat. Az 5400 négyzetméteres területen felépült 1100 négyzetméteres zárt üzem hetente 1200 félsertés előállítására lesz alkalmas. A saját vágás még szigorúbb kontrollt tesz lehetővé a minőségellenőrzésben. A teljesen új cég a kolbászgyár alapanyagellátásán kívül tőkehús forgalmazását is tervezi. 

Álmaimban él egy a legújabb technológiával felszerelt húsfeldolgozó Tóalmás külterületén, ami a jelenleginél bővebb szortimentet gyárt majd. Jó lenne emellett egy oktatóbázist is kialakítani, ahol magunknak képeznénk a szakembereinket 

- árulta el az Agrárszektornak Kurunczi János. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?