Ez durva: Magyarországon olcsóbbak az élelmiszerek, mint a legtöbb uniós tagállamban

Ez durva: Magyarországon olcsóbbak az élelmiszerek, mint a legtöbb uniós tagállamban

agrarszektor.hu
Az Eurostat közzétette a 2019-es, fogyasztási cikkek és szolgáltatások árairól szóló elemzését. Ez alapján Magyarország az uniós átlaghoz képest olcsóbban kínálta a termékeit, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat elemzése szerint 2019-ben a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala nagymértékben különbözött a 27 tagállam között, írta meg a NAK. Az elemzés pontok alapján értékel, az uniós átlag jelenti a száz pontot. Ez alapján a legmagasabb árszint Dániában volt tapasztalható, ahol az Európai Unió átlagának 141%-át mérték, valamint Írországban 134%-kal, Luxemburgban 131%-kal, Finnországban 127%-kal és Svédországban 121%-kal. A skála másik vége, a legalacsonyabb árszint 53%-kal Bulgáriában és 55%-kal Romániában volt tapasztalható. A legdrágább és a legolcsóbb termékek között közel háromszoros volt az eltérés. Magyarország 65 ponttal a lista végéhez tartozik.

Kép forrása: Eurostat

2019-ben Dániában voltak a legdrágábbak az élelmiszerek, míg a legolcsóbbak Romániában. Dániában közel kétszer olyan magasak az élelmiszerárak, mint Romániában. A dánok 129%-ot, Luxemburg és Ausztria 124%-ot, míg Románia 66 %-ot és Lengyelország 70%-ot ért el az uniós élelmiszerek átlagáraihoz képest.

Az alkoholok és dohánytermékek 75%-os és az éttermek és szállodák 62%-os árát tekintve Magyarország a legolcsóbb országok közé tartozik, míg az élelmiszerek piacán (az alkoholokat nem nézve) 85%-ot ért el az EU-s átlaghoz. Az Eurostat részletes elemzése itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?