A túlélésért küzdenek a magyar borászatok a koronavírus-válság miatt

A túlélésért küzdenek a magyar borászatok a koronavírus-válság miatt

agrarszektor.hu
Egyelőre nem túl nagy az érdeklődés a borászok a koronavírus-járvány miatt leállított vendéglátási forgalom pótlására kitalált Palackposta2020 akció weboldalán biztosított házhoz rendelési akció kapcsán. A vendéglátós forgalom kiesése túl nagy problémákat okoz az ágazatban, és a becslések szerint a gasztronómiai területeken értékesítő pincészetek 60-90 százalékos bevételkiesést szenvednek el. Ugyanakkor a Hegyközséges Nemzeti Tanácsa jelenleg is több krízisintézkedés tervezésében veszt részt, például egy járványügyi piacszervezési intézkedést készítenek elő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyelőre mérsékelt érdeklődést tapasztalnak a borászok a koronavírus-járvány miatt leállított vendéglátási forgalom pótlására kitalált, és az állam által is támogatott Palackposta2020 akció weboldalán biztosított házhoz rendelési akció kapcsán - írja az Infostart a sonline.hu ra hivatkozva. A termelők számára ingyenes regisztrációt biztosító oldallal kapcsolatban eddig kevés pozitív visszajelzést kapott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

Tapasztalatok
Elég rapszodikus az online értékesítés - mondta Pócz József balatonlellei borász. - Ünnepek előtt élénkebb volt a forgalom, de azt gondolom, ez nem fogja megmenteni a borászatokat.

Nálunk korábban nem lehetett házhoz rendelni - mondta Füredi-Hujber Katalin, a Hujber Pincészet tulajdonosa. - Azt tapasztaltuk, hogy a rendelések nemcsak a web­shopon, hanem telefonon és e-mailben is érkeznek. Nem csupán a helybéliek élnek a lehetőséggel, mert Siófoktól Kaposvárig szállítunk ki borokat.

Annak tudatában volt a szakma, hogy a gasztronómiai piac drasztikus visszaesését nem tudja ellensúlyozni az online értékesítés - mondta el a lapnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Becslésük szerint a gasztronómiai területeken értékesítő pincészetek 60-90 százalékos bevételkiesést szenvednek el. Elmondta azt is, hogy az olcsóbb borok piacán nincs sok panasz. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok szerint azon termelők számolnak be jó forgalomról, akik eddig is éltek online értékesítéssel. Persze minden változhat, de most azt látni, hogy a gasztronómiai, mely a Légli Szőlőbirtok számára is a legnagyobb piac, valamint a fővárosi vásárlók piaca gyakorlatilag megszűnt - emelte ki Légli Ottó.

Légli Ottó arról is beszámolt, hogy jelenleg is több krízisintézkedés tervezésében veszt részt a HNT, például egy járványügyi piacszervezési intézkedést készítenek elő. Lehetőségként felmerült a zöldszüret, de azt a szakma kevéssé támogatja. A krízislepárlás is felmerülhet, mivel az alkohol iránt megnőtt a kereslet a fertőtlenítők gyártása miatt. Használható és gyors megoldás szükséges, mert az ágazati szereplőknek finanszírozniuk kell az idei termelést, szüretet, palackozást, amelyből legkorábban 2021-ben lesz bor és bevétel.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?