Őrült tempóban fogynak a tejesek: százával veszítik el a termelőiket a feldolgozók

Őrült tempóban fogynak a tejesek: százával veszítik el a termelőiket a feldolgozók

agrarszektor.hu
Tavaly és idén is több mint 600 tejtermelővel csökkent a holland gigafeldolgozó, a FrieslandCampina kötelékében dolgozó üzemek száma. Nagy vetélytársa, a dán Arla sem járt jobban, egyik évben ezer, a másikban 500 partnert veszített. A változás mintegy harmada az üzemkoncentrációhoz, gazdaságmegszűnéshez köthető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019-ben  kissé csökkent az európai piacon meghatározó szerepet játszó Friesland árbevétele, de a nyeresége 26 százalékot ugrott, elérve a 432 millió eurót. A pénzügyi helyzet hirtelen javulása olyan egyszeri hatásoknak tudható be, mint az, hogy a szövetlezet eladta részesedését egy krémlikőrgyárban (Creamy Creation) és egy tejipari adalékokat gyártó vállalkozásban (Royal CSK Food Enrichment).

A termelőknek is többet tudtak fizetni a tejért: éves átlagban 38 eurócentet adtak egy kilogrammért, az áremelkedés mértéke 1,4 százalékos volt. Tavaly lekorlátozták az egy üzem által beszállítható mennyiséget, és átlakították a garantált árak rendszerét - írja az agrarheute.com. Eszerint 2019-ben és 2020-ban éves szinten 1,5, míg 2021-ben és 2022-ben legfeljebb 1,3 százalékkal emelkedhet a termelés a szövetkezethez csatlakozott gazdaságokban. Aki túllépi a határt, kilogrammonként 10 eurócent büntetést fizet.

Az intézkedés hatására tavaly 3,4 százalékkal mintegy 10 milliárd kilogrammra szűkült a feldolgozandó tej mennyisége a Frieslandnál. A mennyiségbeli csökkenés 2,2 százalékos bevételcsökkenést is hozott, így lett 11,3 milliárd euró.

A 2019-es évet szűk 11.500 termelő taggal zárta a szövetkezet, miután tavaly és tavaly előtt is elvesztített bő 600-600 üzemet, összesen a termelői kör nagyjából egytizedét.

A Friesland hagyományosan jobban fizet, mint legnagyobb vetélytársa, a 10,5 milliárd eurósárbevételű, dán Arla. Utóbbi átlagosan 36,6 centet adott egy kilogramm tejért szemben a Friesland 38 eurócentjével. Az Arla 2019-ben 3,7 milliárd kilogrammal több tejet dolgozott fel, mint a Friesland, holott a tagjainak száma 1700-zal kevesebb. Ez a cég is hasonló mértékben veszíti el tagjait, mint a holland vetélytárs.

2018-ban szűk 1000 termelőről kellett lemondania, tavaly pedig további 560-ról, így összesen 14 százalékkal zsugorodott a termelői kör.

Az agrarheute.com szerint a Frieslandnál a csökkenés kétharmada vezethető vissza partnerváltásra, a többi feltehetően a gazdaságok számának csökkenésével függ össze.

Az üzemkoncentráció és a termelés növekedése általános jelenség Európában. Tavaly Magyarország kiugró mértékben növelni tudta a tejelőállítást, nálunk nagyobb mértékben csak Belgium, Luxemburg és Írország tudta fokozni. Az EU teljes termelése fél százalékkal bővült, átlépte a 158 millió tonnát. A globáis tejtermékpiacon Európa - Új-Zélandot kevéssel megelőzve - vezetőnek számít.  A tej ára pillanatnyilag esésben van, amiben a kínálat szezonális megugrásán túl a kínai koronavírus hatása is közrejátszik, hiszen bizonytalanná teszi az uniós exportot az ázsiai országba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06