Nem garasoskodnak: rengeteget költ a magyar cég különleges tejtermékek fejlesztésére

MTI
Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem (KE) és a Fino-Food Kft. A 3 éven át tartó projektre 1,8 milliárd forintot költenek, nyilatkozta a felsőoktatási intézmény agrár- es környezettudományi karának dékánja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tossenberger János egyetemi tanár elmondta, hogy a döntő részben európai uniós pályázati támogatásból finanszírozott, a tejipari céggel közös munka keretében olyan, a robottechnológián és a preciziós gazdálkodáson alapuló, a hazai agrárökológiai adottságokat szem előtt tartó fejlesztéseken dolgoznak, amelyek a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érintik. Az egyetemnek a projektről kiadott és az MTI-hez is eljuttatott háttéranyagában szerepel, hogy az új tudományos eredmények lehetőséget teremtenek fajta- és hibridspecifikus növénytermesztési technológiák meghatározására, a termőhelyekre legmegfelelőbb fajták kiválasztására, optimalizált összetételű takarmánykeverékek egészségvédő hatásának tanulmányozására is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az együttműködés eredményeként sor kerülhet a piacon még nem található, a jelenleg elérhető termékeket meghaladó biológiai értékű, a korszerű táplálkozástudományi trendekhez, illetve az egészségtudatos táplálkozásból fakadó igényekhez illeszkedő tejkészítmények kifejlesztésére, bevezetésére. Az egyetem és a tejipari cég kiemelte, hogy az új termékek hozzájárulhatnak egyes emésztőszervi, keringési megbetegedések megelőzéséhez, tüneteik enyhítéséhez.

Tossenberger János hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a jelenleg kapható tejtermékek ne lennének egészségesek. A tudományos ismeretek bővülése azonban újabb lehetőségeket kínál az élelmiszerek minőségének további javítására és ezzel az élelmiszeripar élni is kíván.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1,8 milliárd forint saját és 98,8 millió forint jegyzett tőkéjű Fino Food Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben mintegy 8,6 milliárd, 2018-ban 9,1 milliárd forint volt. A magyar családi tulajdonú vállalkozás kaposvári telephelyén naponta több mint 150 ezer liter tejet dolgoznak fel.

A címlapkép forrása: Getty Images

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06