JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A konkrét változásra már szeptemberben figyelmeztettek, írta meg az mfor.hu, amely emlékeztetett rá, hogy Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója a hvg.hu portálnak beszélt arról, hogy az alapanyag drágulás a fogyasztói árakban is meg fog jelenni idővel, mivel egyes alapanyagok esetében 20-30, de akár 40%-kal is nőttek az árak március óta. A téliszalámi mellett más termékek is drágultak az elmúlt héten. aAsertéspárizsi és a gyulai jellegű szárazkolbász kilós ára egyaránt 3-3%-kal emelkedett, így a párizsi kilójáért 1970 forint után 2027 forintot kellett adni múlt héten, a szárazkolbász ára pedig 4805 forint lett a korábbi 4676 után.
A fogyasztói árak elszállása már eddig is látható volt, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderült, hogy a drágulás már szeptemberben élesen megmutatkozott a fogyasztói árakban. Soha olyan drága nem volt például a párizsi és a sertéshús, mint a kilencedik hónapban, de a sertéscomb egységára is látványosan emelkedett.
A drágulásért egyértelműen az afrikai sertéspestis terjedése tehető felelőssé. Noha Magyarországon házisertésekben eddig nem, csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, a magyar piac és árak alakulása nem független a világpiaci folyamatoktól.